Maltě se říká ostrov zázraků. A je hned o čem přemýšlet. Důvody vysvětlí průvodce. Nejčastěji se zmiňuje o pověstech a připomíná i příběh Odysea a nymfy Kalipso, která ho vylákala na ostrov Gozo a uvěznila na dlouhých sedm let. Až pak se mohl vrátit ke své Penelopé.

Památkami se na Maltě připomínají všechna období, kterými prošla, tedy Féničanů, Řeků, Římanů, Kartaginců, Arabů, Normanů, Francouzů i Britů. Rozmanitost pohledů na dávnou minulost je zřejmá.

Mezníkem v historii Malty je rok 1800. Malta je pod britskou nadvládou, a to na celých 164 let. Turisté tady mají ideální příležitost cítit se tu jako v zemi britské. Především je to úřední jazyk, kromě maltštiny se tu běžně i na úřadech mluví anglicky. Z dob britské nadvlády tu zbyl i další typický znak, a tím je jízda vlevo.

Malta leží v samém centru Středozemního moře, jižně od Sicílie, na východ od Tuniska a na sever od Libye. Jde o jednu z nejmladších a zároveň nejhustěji osídlených zemí na světě.

Maltské souostroví se skládá se ze tří ostrovů: Malta, Gozo a Comino. Zatímco hlavní ostrov kypí životem, obchodem a kulturou, prostřední Gozo, s hlavním městem Victoria, nabízí poklidnou, uvolněnou, velmi odpočinkovou atmosféru. Nejmenší Comino prý obývají jenom čtyři lidé a je tu pouze jeden hotel.

K Maltě náleží i tři neobydlené ostrůvky Cominotto, Filfa a St.Paul´s Island, které jsou pozůstatky někdejšího suchozemského spojení mezi Afrikou a Evropou. Před asi 11 tisíci lety hladina moře stoupla natolik, že byly od pevniny odděleny.

Tváří Malty je hlavní město Valletta. Je to fascinují město, které je od roku 1980 zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO, bylo původně postaveno jako velká pevnost na ostrově Sciberas. Do Valletty, kde žije šest tisíc obyvatel, se jezdí za historickými památkami i za unikátními zahradami.

St. Johnś Co-Cathedral je jeden z nejkrásnějších maltských kostelů. O rozvoj Valletty se postarali členové vojenského hospitálního řádu sv. Jana v Jeruzalémě, kteří sídlili na Rhodu a na Maltě, tedy maltézští rytíři. Město obepínají důmyslně vystavěné hradby, které dokázaly odrazit všechny útoky osmanských i jiných vojsk. Katedrála sv. Jana a kostel Ztroskotání sv. Pavla, patří mezi výjimečné historické stavby a velmistrův palác slouží dodnes. Je sídlem maltského parlamentu.

Národním pokrmem je na Maltě králík. Tradiční jsou například špagety se zeleninou a s omáčkou z králíka, další možností jsou špagety s rajčatovou omáčkou, bylinkami a kusem králičího masa. Pro Maltu jsou také typické pastizzi. Malé taštičky z listového těsta plněné riccottou nebo hráškovým krémem.

Domovinu mají na Maltě také kapari, kterým se tady díky vápencovému podloží velmi daří. Malťané je sbírají a nakládají do speciálního nálevu. Kapari se přidávají i do králičích pokrmů, k rybám, grilovanému masu i do salátů