Právě blížící se podzim je tím nejlepším obdobím v roce, kdy do národních parků vyrazit. Nicméně pozor na to, že při jejich návštěvě je nutné dodržovat pravidla a v případě, že jedete v organizovaném zájezdu, mít povolení pro komerční vstup.

„To zařizují cestovky, nicméně drahé povolení, jehož vyřízení je náročné na čas, nemají všechny. A tak se člověku může přihodit, že ho a s ním i celou skupinu nechá stát parková správa před branami parku a cestovní kanceláři zabaví automobil,“ upozorňuje Radek Adamec z cestovní kanceláře ESO travel. O těchto nepříjemnostech si můžete přečíst v bočním sloupku. Příjemnější čtení pak slibují další řádky hlavního článku.

Tady je pět nej národních parků Severní Ameriky!

NP Sequoia: Za největšími stromy planety

Budete si tady připadat jako trpaslíci! Kalifornský národní park Sequoia proslavily háje sekvojovců obrovských.Sequoia je druhý nejstarší národní park ve Státech. Vznikl v roce 1890 – ve stejném roce tu byl také poražen poslední sekvojovec, od té doby je oblast velmi přísně hlídaná. Dřevo sekvojovců je navíc silně náchylné na štípání. Kvalitní nábytek nebo stavební materiál z něj prostě nevykouzlíte.

Jedna z největších atrakcí přístupné části parku Sequoia – Tunel log, průjezd padlým kmenem.

Jedna z největších atrakcí přístupné části parku Sequoia – Tunel log, průjezd padlým kmenem.

FOTO: archiv autora

Přečtěte si víc o Spojených státech:

Vůbec nejslavnější oblastí je takzvaný Obří les se stromemGenerála Shermana. Ten tady roste podle odhadů vědců už 2700 let. Výšku 83 metrů pak doplňuje úctyhodný obvod kmene – ten je dvacet čtyři metrů! Podle všeho tedy jde, co do objemu, o největší žijící organismus na Zemi.

NP Yosemite: Ze skal tu padá Nevěstin závoj

Vodopád Bridalveil Fall, neboli Nevěstin závoj, je nejfotografovanějším místem národního parku Yosemite. Aby ne, jde o nejvyšší vodopád na území Severní Ameriky. Pokud sem ale vyrazíte v létě, pak vás čeká zklamání – v létě je tento vodopád vyschlý a z ohromného skalního bloku stéká jen minimum vody.

Přečtěte si i o jiných vodopádech: Utajené Vodopády mrtvého muže: Patří k nejkrásnějším na světě. Víte, kde jsou?

Horolezci si určitě při vyslovení názvu parku vybaví ohromný žulový monolit „El Capitain“. S výškou 1095 metrů jde o největší monolit svého druhu na planetě. A i tady je možné narazit na háje sekvojí obrovských – i když nejsou tak rozlehlé jako v národním parku Sequoia. Na třech místech jich je tady asi 250.

Mimochodem, právě národní park Yosemite je jedním z těch, ve kterém aktuálně probíhají důkladné kontroly komerčních zájezdů a zjišťování, zda mají skupinky turistů povolení ke komerčnímu vstupu.

NP Bryce Canyon: Trpaslík mezi národními parky

Co do rozlohy není utažský národní park Bryce Canyonžádný obr. Unikátní skalní město se rozprostírá na ploše 5x19 kilometrů a nedá pozorovateli ani na chvilku vydechnout. V hlavním „kaňonu“ (i když toto označení není přesné, útvary nevytvořila voda) se střídají věže, skalní brány, oblouky nejrůznějších tvarů.

Bryce Canyon je poměrně malý, to ale neznamená, že nemá co nabídnout.

Bryce Canyon je poměrně malý, to ale neznamená, že nemá co nabídnout.

FOTO: ESO travel

Vydat se sem můžete autem, po okraji kaňonu vede okružní silnice se zastávkami na nejkrásnějších vyhlídkách, pod kůži se vám ale více vryje pohled na kaňon z koňského hřbetu nebo ze sedadla čtyřkolky. Jen pozor na to, že v létě tady občas bývá spalující horko.

Prohlídka toho nejkrásnějšího z Bryce Canyonu se dá zvládnout bez problémů za jeden den, nicméně pokud chcete na vlastní oči spatřit tu nejkrásnější hvězdnou oblohu, kterou Státy nabízejí, prožijte noc v kempu u hlavní brány. Absence civilizace a světla, které produkuje, tady odkryje několik tisíc hvězd. tak zvedněte oči!

NP Everglades: Vydejte se po stopách vrahů… seriálových

V místních mokřadech skončily ukryté desítky mrtvol… naštěstí jen v epizodách kriminálního seriálu Kriminálka Miami. Pamatujete na úvodní znělku a záběry na zvláštní loď uprostřed vodní hladiny? Šlo právě o národní parkEverglades a takzvané vznášedlo, airboat, dopravní prostředek (nejen) pro turisty, který se v místních „vodách“prohání rychlostí až 80 killometrů za hodinu.

Jízda na vznášedlech je jedna z největších atrakcí národního parku Everglades na Floridě.

Jízda na vznášedlech je jednou z největších atrakcí národního parku Everglades na Floridě.

FOTO: archiv autora

Uvozovky okolo slova „vodách“ jsou zcela na místě. Park je tvořen řekou Pahayokee, která je hluboká jen 15 centimetrů! Kompenzuje si to ale šířkou koryta. Ta místy atakuje hranici osmdesáti kilometrů. Potkat se tu můžete s aligátory, krokodýly, spoustou vodního ptactva a samozřejmě i s komáry. Proto repelent s sebou! Návštěva parku je nicméně ohromný zážitek. Nízké ostrůvky, „plantáže“ leknínů a zvířata ve svém přirozeném prostředí – jen pozor na to, že je přísně zakázaný jak lov, tak sběr čehokoli včetně dřeva.

NP Yellowstone: To nejlepší nakonec!

Pokud si ve stanu v yellowstoneském kempu necháte mimo speciální schránku byť jen nepatrný kousek jídla, nejspíš přehodnotíte názor na Méďu Béďu. Na rozdíl od kreslené postavičky, která „žije“ právě v Yellowstonu, je setkání s opravdovým medvědem ne zrovna příjemný zážitek. A vůně nechráněného jídla ve stanech je prostě láká…

Yellowstone je nejstarší národní park planety, pod jehož povrchem dřímá netušená síla přírody.

Yellowstone je nejstarší národní park planety, pod jehož povrchem dřímá netušená síla přírody.

 

Yellowstone je nejstarší národní park planety a někteří jeho povrch označují za „pokličku“, pod kterou bublá nitro Země. Dvě třetiny všech gejzírů planety jsou právě tady. Gejzír s romantickým pojmenováním „Starý spolehlivec“tryská každých 64 minut až do výšky 36 metrů. Za posledních 120 let prý ani jednou nevynechal. Tím úplně nejvyšším je gejzír „Steamboat“. U něj se intervaly ale pohybují od několika dnů po několik let.