Azorské ostrovy jsou rozděleny do tří geografických skupin – východní, centrální a západní – a jejich společným znakem jsou všudypřítomné důkazy sopečného původu, nedotčená příroda, zelené bohatství a božský klid. K tomu však každý z ostrovů přidává něco navíc. Během dovolené se tedy rozhodně vyplatí poznat všechny – můžete využít místní aerolinky nebo si udělat výlet lodí.

Santa Maria – nejvíce slunce a krásné pláže

Ve východní skupině najdete největší z azorských ostrovů São Miguel.

Největší z Azorských ostrovů je  São Miguel, přezdívaný zelený ostrov.

FOTO: shutterstock.com

Takovou jeho starší sestrou (jedná se o geologicky nejstarší ostrov) je malý ostrov Santa Maria, na který se dostanete trajektem z města Ponta Delgada.

Díky jižnější poloze nabízí Santa Maria více slunečních paprsků než zbytek souostroví, a tak se stala vyhledávaným cílem výletníků zejména z řad místních. Míří sem především v létě za koupáním a s oblibou navštěvují pláž Praia da Formosa, jejíž písek má oproti ostatním černým azorským plážím podstatně světlejší barvu. Každoročně se tu také koná multižánrový hudební festival Maré de Agosto.

Santa Maria nabízí příležitostí ke koupání více než zbývající ostrovy Azorského souostroví.

FOTO: shutterstock.com

Terceira, ostrov plný historických pokladů

Terceira znamená třetí a ostrov dostal toto jméno prý proto, že byl portugalskými mořeplavci objeven jako třetí v pořadí. Slouží jako vstupní brána do nejpočetnější centrální skupiny ostrovů.

Je to místo pastvin, vinic, úchvatných sopečných jeskyní, malebných vesnic a kulturních památek. Terceiru proslavila také americká vojenská základna. Největším turistickým lákadlem je bezesporu historické město a významný přístav Angra do Heroísmo. Barevné domky, úzké uličky, kostely a jedinečná poloha města jej činí jedním z nejhezčích v Portugalsku.

Přístav města Angra do Heroísmo na ostrově Terceira. Počátky města sahají až do 16. století.

FOTO: shutterstock.com

Pěší túry na Pico a São Jorge

Pro milovníky horské turistiky je jasným cílem ostrov Pico – právě zde se nachází nejvyšší hora celého Portugalska. Výstup na Ponta do Pico (2351 m) je pro návštěvníky povinností. Vulkanický vrchol nabízí úžasný výhled a je přirozenou dominantou celého ostrova, který se od ostatních velmi liší. Zajímavostí je pěstování révy na rozlehlých lávových polích a z ní zrozená vynikající vína, která rozhodně nezapomeňte ochutnat.

Lávová pole osázená vinnou révou.

Lávová pole osázená vinnou révou. Sopečné podloží dodává hroznům vinné révy specifickou chuť.

FOTO: shutterstock.com

Také São Jorge je jeden z nejlepších ostrovů pro milovníky pěších túr. Užijete si zde nádhernou přírodu, strmé útesy, svěží zeleň, spoustu termálních pramenů a kouzelné pobřežní vesnice. Výtečný je také sýr, který se tu vyrábí a nese název ostrova.

K dobrému vínu patří také lahodný sýr. Se sýrem São Jorge zajisté neuděláte chybu.

FOTO: shutterstock.com

Ráj pro romantiky – Faial a Graciosa

Faial je známý jako „modrý ostrov“ – snad nikde jinde nenajdete tolik dechberoucích květů hortenzií!

Záplava hortenzií na svazích ostrova Faial.

FOTO: shutterstock.com

Můžete zde navštívit malebné městečko Horta s velikým přístavem, kde se často potkávají jachty boháčů i celebrit, nebo se vydat prozkoumat krásy zvláštní sopečné krajiny v místě Capelinhos. Romantiku si užijete i v severní části centrální skupiny.

Kouzlem ostrova Graciosa je zejména atmosféra všudypřítomného klidu.

Pobřeží „pohodového ostrova” Graciosa.

FOTO: shutterstock.com

Tu podtrhují idylické vesničky s bíle natřenými domky a pohled na starodávné bělostné větrné mlýny, které září do dálky a úžasně se vyjímají na fotografiích.

Zbývající azorské ostrovy Flores a Corvo patří do tzv. západní skupiny. O jejich krásách si povíme příště.

Inzertní sdělení:

AZORSKÉ OSTROVY 55+ – Přírodní ráj uprostřed Atlantiku

V temně modrých dálkách Atlantského oceánu se skrývá neobyčejný přírodní ráj – Azorské ostrovy. Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel prozkoumat největší ostrov tohoto souostroví São Miguel, kterému se přezdívá “zelený ostrov”.