Častější cestování činí lidi šťastnější

11.01.2021 10:24

www.novinky.cz/cestovani/clanek/caste-cestovani-cini-lidi-stastnejsimi-uvadi-studie-40347138

Časté cestování činí lidi šťastnějšími, uvádí studie

Cestování vede k většímu štěstí. I tak by se daly shrnout výsledky studie uveřejněné v magazínu Tourism Analysis, podle níž lidé, kteří se častěji vydávají na cesty, pociťují až o sedm procent větší pohodu než ti, jenž opouštějí své domovy spíše zřídka. Ke štěstí už mnohdy přispívá i samotné plánování výletů.

 
Ilustrační foto
Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz

Iniciátorem studie byl odborný asistent Čchun-Čchu Čchen z Washingtonské univerzity, který chtěl zjistit, proč někteří jedinci cestují více, a zda má turistika a dobrodružství vliv na celkové štěstí a pohodu, uvádí server Medical Xpress.

Výsledky ukázaly, že lidé, kteří se více zajímají o nejrůznější informace spjaté s turistikou a cestovním ruchem nebo často diskutují o svých plánech s přáteli, mnohem častěji vyrážejí také na pravidelné dovolené či výlety. U lidí, kteří budoucí cesty nepromýšlejí až tak moc dopředu, je pravděpodobnost, že někam vyrazí, nižší. U účastníků, kteří uvedli, že pravidelně cestují alespoň 120 kilometrů od domova, bylo prokázáno, že jsou o zhruba sedm procent šťastnější.

„Ačkoli věci jako práce, rodina či přátelé hrají podstatnou roli v celkovém hodnocení pohody, zdá se, že hromadění cestovatelských zážitků má malý, ale znatelný efekt na životní spokojenost,“ uvedl Čchen. „Dobře to ilustruje význam možnosti vypadnout ze své rutiny a prožít nové věci,“ dodal.

Vyráží několikrát do roka

Předchozí studie na toto téma rovněž zkoumaly vliv cestování na úroveň stresu, zdraví a podobně. Zaměřovaly se však na krátké výlety či dovolené. Čchenův výzkum se zabýval benefity celoročního a opakovaného cestování.

Účastníci byli dotazováni na to, jakou roli v jejich životech výlety hrají a kolik času stráví nad plánováním dovolených. Z 500 participantů více než polovina vypověděla, že během roku jede na zhruba čtyři výlety. Jen sedm procent uvedlo, že nejezdí nikam.

„Tento výzkum ukazuje, že čím více lidé mluví o dovolených a plánují je, tím spíše na ně i vyrazí. Pokud jste trochu jako já a spíše přešlapujete na místě, místo abyste někam vyrazili, snad pro vás bude studie dobrou motivací k tomu začít něco plánovat,“ doplnil Čchen.

Cestování je aktuálně samozřejmě značně omezeno kvůli pandemii. Lidem by to však nemělo bránit alespoň v tom, aby o svých budoucích dobrodružstvích snili. Také průvodce Lonely Planet či magazín National Geographic vydaly pro letošní rok žebříčky nejlepších destinací, do kterých není nutné ihned vyrazit, stačí o nich prozatím alespoň přemýšlet.