Být věčně druhý je k vzteku

Někteří sportovci by o tom mohli vyprávět. Jsou vynikající a překonávají všechny dosavadní výkony, jenže se narodili v době, kdy je někdo další jen o něco málo lepší než oni. Jsou odsouzeni k tomu, být sice lepší než všichni v historii, ale být přitom neustále jen druzí. Je to pech, výsměch osudu, je to k vzteku, ale nedá se s tím nic dělat. Mt. Kenya je krásné pohoří, ale nikdy nebude tak slavné jako Kilimandžáro. Mt. Kenya se svým vrcholem ve výšce 5199 m n. m. je druhou nejvyšší horou Afriky, ale na vítězství to nestačí. Kilimandžáro, jako nejvyšší hora Afriky (5895 m n. m.), je symbolem východní Afriky a nic na tom nezmění ani poznání, že běžný člověk si v pohoří Mt. Kenya užije mnohem víc radosti a dobrodružství než na Kilimandžáru. Lidé touží zahlédnout zasněžený vrcholek bájné hory, třeba jen na několik málo minut, udělat si snímek a mít ten hřejivý pocit, že jsem Kilimandžáro pokořil.

Ledovec na Kilimandžáru je rok od roku menší. Může to v budoucnu způsobit katastrofu.

Kilimandžáro se nerado ukazuje. Můžete v jeho blízkosti být i několik dnů, aniž by vám dalo šanci na jediný  snímek.

FOTO: Jan Papež, CK Marco Polo

Ti odvážnější se na vrcholek vydají skutečně a po několikadenním trmácení se slastným a neopakovatelným pocitem vystoupí na hromádku kamení. „Jsem tady a kdo je výš!?“ Nikdo, alespoň v Africe!  Je fajn pozorovat, že pro většinu lidí, kteří se na Kilimandžáro vydávají, je cílem sama cesta na vrchol. Nejde jim jen o to, zapíchnout vlaječku do mapy a chlubit se, že tam byli. Jde jim o zážitek z výstupu, z překonávání sama sebe a ze zvláštního, nepopsatelného pocitu sounáležitostí s horou, okolní přírodou. Můj kamarád Astarick, který často doprovází klienty na vrchol Kilimandžára, nazývá výstup „čistírnou duší“. „Tady se každý o sobě za pár dnů dozví víc, než kdyby chodil několik let k psychoušům,“ dodává s úsměvem. Všechno tohle můžete zažít i na Mt. Kenya, a i víc, jenže Kilimandžáro je Kilimandžáro.

Pohled do údolí mezi strmými skalisky bere dech.

Pohled do údolí mezi strmými skalisky bere dech.

FOTO: archiv autora

Treky pro zkušené

Mt. Kenya nabízí několik tras pro zkušené náročné horské turisty. Jsou to trasy na několik dnů (od 3 do 7 dnů).  Určitě potřebujete dobrého horského vůdce a mít jasno, v jakém terénu se chcete pohybovat. Trasa The Sirimon–Chogoria vystoupá až do výšky 4985 m n. m. (Point Lenana) a vyžaduje zkušenost a odolnost. Trasu The Sirimon–Naro Moru zvládnou všichni, a přitom nabízí nádherné výhledy, vodopády a dotek s deštným pralesem.  Ale i na této trase je nutný horský vůdce.

Unikátní území pohoří Mt. Kenya je chráněno jako území Národního parku a je zapsáno na listině přírodních památek UNESCO.

Unikátní území pohoří Mt. Kenya je chráněno jako území národního parku a je zapsáno na listině přírodních památek UNESCO.

FOTO: archív cestovatelského portálu Sopka.cz

Položka na seznamu UNESCO

Když byl v roce 1997 Národní park Mt. Kenya vyhlášený jako přírodní památka UNESCO (World Heritage List), doufali Keňané v příval turistů. Jenže snaha zapsat na seznam UNESCO co nejvíce míst a památek trochu „ředí“ zájem veřejnosti o jednotlivá místa a pohoří Mt. Kenya se rozhodně nestalo novou Mekkou horské turistiky. Pro ty, kdo se tam vydají, je to v podstatě dobře. Víte, že jste na naprosto unikátním a ojedinělém místě, a zároveň vás netrápí procesí návštěvníků, kteří si jen chtějí odškrtnout, že tu byli.

Na planinách na úpatí hor často narazíte na zebry.

Na planinách na úpatí hor často narazíte na zebry.

FOTO: archív CK Marco Polo

Přečtěte si další zajímavé články o Keni.

FOTO: Jan Papež, CK Marco Polo

Schyluje se v Amboseli k ekologické katastrofě?

FOTO: archív CK Marco Polo

Samburu - téměř neznámá perla Keni

FOTO: archív CK Marco Polo

Antilopa, která je schopna podvádět kvůli páření

 Usaďte se na úpatí a vyrážejte na procházky

Necelých 200 km od hlavního města Keni Nairobi se můžete usadit v nadmořské výšce téměř 3000 m n. m. na úpatí hlavního masívu Mt. Kenya. Je to ideální místo k výletům do horských údolí, ale nejen to. Můžete si zalovit pstruhy v horských říčkách, můžete vyrazit na horských kolech anebo jen tak odpočívat v krásném horském prostředí. Když si k takovému pobytu vyberete například hotel Serena Mountain Lodge, můžete ke svým horským aktivitám připojit i safari. Hotel je postavený přímo u napajedla, ke kterému chodí pravidelně sloni.

Pstruhová voda v horských říčkách láká muškaře.

Pstruhová voda v horských říčkách láká muškaře.

FOTO: archív cestovatelského portálu Sopka.cz

Nemusíte bydlet v luxusním hotelu Serena Mountain Lodge, jsou i mnohem levnější, a přitom pohodové možnosti. Jednou z nich je Castel Forest Lodge. Velmi příjemný hotýlek s hlavní budovou postavenou už v roce 1910. Rodinná atmosféra, skvělá poloha a nádherný výhled do okolí a na pohoří Mt. Kenya.

Při západu slunce si často klademe otázku: Co přinese zítřejší den?

Při západu slunce si často klademe otázku: Co přinese zítřejší den?

FOTO: archív autora

Dva tři dny v horách vám ukáží úplně jinou Keňu, než kterou vidí lidé na pobřeží nebo lidé v Amboseli či Masai Mara. Navíc zastávku v horách můžete skvěle kombinovat s návštěvou oblasti Samburu, s návštěvou jezer Nakuru a Naivasha nebo s návštěvou parku Ol Pejeta, kde jsou umístěni nosorožci ze Dvora Králové.