August Silný založil tradici

Hodně si na ni potrpěl například kurfirst August Silný, v roce 1730 při vojenské přehlídce Zeithainer Lustlager nechal od cechu drážďanských pekařů upéci obří štólu o váze 1,8 tuny. I když ji pekli v červnu, je považována za matku drážďanských štól - 100 kuchařů ji vyrobilo z 3600 vajec, 326 konví mléka a 20 metráků pšeničné mouky. Váha byla dávno překonána. 

V Drážďanech se slavnost odehrává na Štrýclmarku, trhu nazvaném po štóle. Hlavní událostí  je každým rokemŠtólová slavnost o druhé adventní sobotě - letos tedy slavnost připadne na sobotu 6. prosince.

Na celý den je připraven bohatý program, ale největší atrakcí je procesí, které vyjde v 11.00 hodin od náměstí Schlossplatz a bude procházet centrem města. Na jednom z vozů se poveze i obří štóla. Nejmalebnější částí je moment, kdy procesí prochází ulicí Augustusstrasse s nástěnným obrazem knížecího průvodu Fürstenzug.

Kolik váží, se zatím neví

Program začne již v 9.30 hodin na Schlossplatzu, návštěvníky přivítá saský panovník August Silný a jeho dvorní pekař Zacharius. Od 10.00 hodin bude program pokračovat na pódiu, kde se bude za účasti prominentních hostů a štolové dívky odvíjet program vztahující se k historii štóly, doplněný slavnostními projevy představitelů pekařského svazu.

Kolem 10.30 hodin se začnou scházet a řadit účastníci procesí. Již o čtvrt hodinu později dojde ke slavnostnímu odhalení štóly. Kolik letošní štóla měří a váží, je zatím tajemství. Oslava loni přilákala do centra Drážďan přes 150 tisíc návštěvníků a loňská štóla překonala svou váhou 4246 kg o 46 kg váhu gigantické štóly z roku 2000, jež se pyšní zápisem do Guinessovy knihy rekordů.

Rozřežou ji a rozprodají, část výtěžku jde na dobročinnost

Obří štóla bude mít určitě i letos dobrých pár tun. Přesný rozměr a váha letošní štóly jsou zatím tajné a budou oznámeny až těsně před slavností.

Procesí zhruba kolem dvanácté dorazí na náměstí Altmarkt, dějiště nejstaršího vánočního trhu v Německu Štrýclmarkt. Zde bude maxištóla naříznuta obřím 1,6 metrů dlouhým štólovým nožem a kolem 12.25 hodin se zahájí prodej a na jevišti začne slavnostní program.

Štóla se kupuje za štólové tolary, které se mění za eura ve speciálních stáncích rozmístěných na náměstí Altmarkt poblíž krájené štoly. Zhruba v 15.30 slavnost na Štrýclmarktu skončí.

Štólová dívka

Štólové procesí se skládá s více než dvaceti obrazů, které zobrazují významné okamžiky z dějin drážďanské štoly. Nejdůležitějším vozem procesí bude vůz s obří štólou.

Tu bude doprovázet štólová dívka Luise Fischer, která reprezentuje místní pekařství a cukrářství, které jsou certifikovanými producenty originální drážďanské štoly. Chybět nebude ani obří štólový nůž, je replikou originálního nože z roku 1730 - měří 1,60 metru a váží dvanáct kilogramů.