Chvíli před šestou hodinou, kdy vyráží první skupina, se v části, která představuje rostliny pouští a polopouští, ještě intenzivně svítí. Jasné světlo je nezbytné pro zdárný růst zeleně. Než začne prohlídka, zavládne tma. Cestu značí jen lampy podél stezky.

Zájemců o prohlídku je kolem dvaceti. Nechybějí malé děti, i ty vydrží poslouchat poutavé povídání průvodkyně. „Agáve, kterou má kdekdo doma, se dá zužitkovat celá. Indiáni používají trny s vláknem jako jehlu a nit na zašívání oděvů, ze středu se vyrábí tequila a mezcal. Odolná vlákna z tchynina jazyku slouží k výrobě rybářských sítí,“ vykládala, zatímco na exempláře, o kterých byla právě řeč, svítila silnou baterkou.

Večerní prohlídka skleníku Fata Morgana

Večerní prohlídka skleníku Fata Morgana

FOTO: archiv Botanické zahrady Praha

Lidé se zřejmě nejvíc těší do tropické části, která za tmy působí opravdu tajuplně. „Co to tady píská? Ptáček?“ dotazoval se asi šestiletý klučík svého dědečka. „To jsou žabky,“ došlo mu vzápětí. Podle Evy Vítové, z jejíž hlavy nápad na noční provázení vzešel, jde o drobné tropické žabky, které se ozývají jedině noci. „Jsou jich tu mraky, a čím je později, tím víc jsou slyšet,“ vyprávěla Právu ještě před tím, než dorazila skupina. Přes den po nich není ani slechu, ani vidu, mají nenápadnou hnědou barvu.

Upozornění: Rezervace na noční prohlídku je nezbytná. 

„Návštěvník má možnost projít se s průvodcem celým skleníkem, což může i přes den, ale je to hlavně o té atmosféře, i o tom, že člověk v noci vnímá trošičku jinak. Když úplně dobře nevidí, začne cítit jiné rostliny, které ve dne nezaregistruje,“ nabízí Vítová, v čem je noční putování jiné.

Příkladem je třeba jedovatý hymenokalis za Střední Ameriky. „Už začíná trochu vonět. Dost často se nám stává, že lidi odcházejí a mají pyl na obličeji, protože si k tomu skoro všichni čuchají,“ ukazuje na rostlinu rostoucí nedaleko tropického jezírka.

Vlhkost v této části Fata Morgany, která nedávno oslavila deset let, dosahuje k 99 procentům. Takže na návštěvníka co chvíli dopadne kapka vody. Někdy k tomu ještě slyší nefalšovanou tropickou bouři. Teplota se ve střední části pohybuje kolem 25 až 30 stupňů.