Mezitím se přes pobřeží převalily dějiny a dnes se postsovětská Gruzie pomalu vzpamatovává z posledních 70 let úderného budování a 10 let od vnitropolitických rozporů. Vláda vsadila na kartu turismu, protože dlouhodobě nepřístupné půvaby této země lákají zájemce z celého světa. Vyrůstají hotely, modernizují se komunikace a infrastruktura.




Promenáda v přímořském Batumi září novotou a vtipnými architektonickými prvky.

FOTO: Nika Composer, Wikimedia Commons

Pokud jde o černomořské pobřeží, severní část patří separované Abcházii a jih méně separované Adžárii. Do Abcházie s dříve vyhlášenými letovisky Suchumi a Picundou je cesta složitá, dlážděná mnoha povoleními a pocitem nejistoty z politicky divokého prostředí. Adžárie má (na rozdíl od Abcházie) legální autonomitu a je součástí Gruzie.

Pohled na pláže ležící na jih od BatumiPohled na pláže ležící na jih od Batumi

FOTO: Agostino Fedeli, Wikimedia Commons

Její metropole Batumi a okolí je zaměřeno na návštěvníky, kteří by rádi strávili nějaký ten čas na pláži. K hotelům ze sovětské éry přibývají nové, moderní – a značkové, jako je Sheraton či Radisson. Jinak je populární ubytování v soukromí ve stylu „Zimmer Frei“, kdy za relativně levné peníze dostanete často k ubytování i jídlo. Vzhledem k příjemnému podnebí se dá spát i ve stanu.


Nové hotely už nemají tvář sovětských betonových kvádrů.Nové hotely už nemají tvář sovětských betonových kvádrů

FOTO: archiv CK Arcadia Air

Málokdo se totiž  jede rozvalit na gruzínské kamínkové pláže s tím, že to bude hlavní náplň jeho dovolené. Na to má Gruzie až příliš lákadel ve vnitrozemí počínaje Kavkazem, přírodními parky, kláštery a pevnostmi až po unikátní starobylé skalní město Upilistsikhe. Nicméně strávit pár dní u příjemně teplého a čisťounkého moře není k zahození.

Palmy příliš stínu neposkytnou, zato idylku při západu slunce anoPalmy příliš stínu neposkytnou, zato idylka při západu slunce ano

FOTO: archiv CK Arcadia Air

Pláže začínají už pět kilometrů za tureckými hranicemi a prakticky nekončí. Pro větší soukromí se dají najít místa mimo letoviska. Doprava je jednoduchá a levná. Podél pobřeží vede železniční trať i slušná silnice, kudy projíždějí pravidelně minibusy – maršrutky. Občas se cestou u pláže objeví hotelový resort zasazený v zahradě a obehnaný zdí, kde ve stínu borovic tráví své kanikuly rekreanti převážně z Ruska.


Pohodička u vlastního bydlení na pláži v AnakliiPohodička u vlastního bydlení na pláži

FOTO: archiv CK Arcadia Air

Posledním místem, kde se v současné Gruzii můžete osvěžit u moře, je vesnička Anaklia na abchazské hranici-nehranici, kterou střeží ruské mírové sbory sídlící za mostem u řeky Enguri nedaleko města Zugdidi, které je bránou do hor Velkého Kavkazu.