Vzdušné lázně Jonsdorf čítají zhruba 2000 obyvatel a jsou rozprostřeny na velké ploše, kde nalezneme mnoho ubytovacích kapacit včetně dominantního místního historického hotelu Kurhaus Jonsdorf.

Jelikož se jedná o lázně, kde hlavním léčivým faktorem je zdejší klima, je jistě pro lázeňské hosty nutné připravit další program při jejich pobytu kromě vycházek do okolí na vyhlídky a do skalního města, které se nachází nedaleko městečka. A tak zřejmě z tohoto důvodu vyrostl na konci lázeňského města tropický svět pod názvem Motýlí dům.

Neznalý návštěvník by se mohl domnívat, že má před sebou trvale umístěný cirkus, jelikož budova je kruhového tvaru připomínající cirkusový stan. Po vstupu nás však překvapí moderně uspořádané vstupní atrium s krásným akváriem. Je 3 metry dlouhé s mořskou vodou a s barevnými korálovými rybami a originální napodobeninou útesů Jižního moře a expozicí plazů umístěných v teráriích v přízemí i v prvním patře. Zde nalezneme bohatou expozici plazů, hadů a pavouků z pouští a deštných pralesů naší planety.

To však není hlavní poutač pro návštěvníky, tím je dům tropů o rozloze více než 500 metrů čtverečních, který láká při prohlídce na zhlédnutí nejméně 250 druhů motýlů prohánějících se mezi palmami, břečťany a banánovníky. Překvapivou informací získanou od odborně kvalifikovaného průvodce bylo doporučení navštívit tento pavilon za slunečního svitu, kdy jsou motýli nevíce aktivní. My jsme zde byli již těsně před zavírací dobou, a přesto pro nás množství motýlů bylo značné.

Další zajímavou informací pro nás bylo, že motýli žijí maximálně 10 dní a je nutné stále obnovovat a současně redukovat počet larev, které se líhnout. K tomu také napomáhají pobíhající křepelky. Opravdu by nikdo nečekal v tomto malém tichém lázeňském městečku tropický svět.

Pavilon je otevřen celoročně a to od 10 do 18 hodin. Je zde parkoviště pro osobní automobily i autobusy, kvalitně vybavené občerstvení včetně bezbariérového přístupu. Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin.