Kanárské ostrovy, které vznikly před více než 40 milióny let vulkanickým původem, nabízejí hned několik destinací na několika ostrovech. Na své si přijdou všechny druhy dovolenkářů. I do této destinace existuje pestrá nabídka zvýhodněných zájezdů pro věkovou kategorii 55+.

Kdo se domnívá, že jméno Kanárských ostrovů je odvozeno od drobných kanárků, tak se mýlí. Podle legend byly totiž ostrovy hlídány ohromnými psy a právě z latinského překladu „canis“ jejich jméno pochází.

 Doprava

S ohledem na lokalitu je nejlépe cestovat letecky. Výhoda je, že každý ostrov má své letiště, nejčastěji však slouží ta na ostrovech Gran Canaria a Tenerife. Spojení je velmi dobré, doba letu trvá přibližně pět hodin a vybraná spojení jsou přímá. Na některé z ostrovů jezdí i trajekty, doba přepravy je však podstatně delší.

I když můžete po ostrovech cestovat hromadnou dopravou, počítejte s tím, že síť není všude zavedena a ne vždy je úplně spolehlivá. Nejsnadnější je dopravovat se prostřednictvím taxislužeb. Taxi vám objednají přímo na recepci nebo se nemusíte bát zastavit si ho klasicky přímo na ulici. Stanoviště taxi jsou označena modrou cedulí s bílým písmenem T.

Mnohé cestovní kanceláře vám nabízejí v místě pobytu zprostředkování zapůjčení vozidla za výhodnějších podmínek než přímo v autopůjčovnách. Nicméně na všech ostrovech je plno možností, kde si můžete vozidlo či skútr zapůjčit. Radíme však přečíst před zapůjčením dopravního prostředku smluvní podmínky a také limity pojištění pro případ nehody. Silnice jsou velmi dobře udržované.

 Jak trávit volný čas na ostrovech?

Každý ostrov nabízí vlastní specifika, proto si tu na své přijde každý –  vyznavač klidné dovolené i aktivního odpočinku.

Gran Canaria - pobřeží

FOTO: archiv ACK ČR

Většina turistů sem jezdí za nádhernými dlouhými písčitými plážemi. Úžasná je však zde i krajina, která přímo vybízí k turistice nebo k cyklistice. Ostrovy jsou pravým rájem pro cyklisty. Některé jsou pro svůj terén navštěvovány profesionály v době jejich přípravy na soutěžní sezónu, jiné nabízejí perfektní podmínky pro rekreační cyklistiku, a to zejména Tenerife a Lanzarote.

Vlivem stabilního počasí, oceánu i Golfskému proudu mají Kanárské ostrovy ideální podmínky pro surfaře. Nejvyhledávanější lokality jsou ostrovy Fuerteventura a Lanzarote. S ohledem na nižší teplotu oceánské vody v zimní sezóně doporučujeme vzít si neopren. Kompletní surfařské vybavení si můžete všude po ostrovech vypůjčit nebo vyzkoušet vše v rámci individuální výuky s místním instruktorem. Stále oblíbenější je také kitebording, kdy vás po vodě táhne létající drak. Ideálním místem nejen pro začátečníky, ale také pokročilé vyznavače tohoto sportu je Fuerteventura. 

Příznivci potápění ocení zdejší podmořský svět, který je velice bohatý na faunu i flóru. Mezi vodní živočichy patří například platýsi, tuňáci, chobotnice aj. Potřebné vybavení lze vypůjčit a podvodní výcvik je možné absolvovat v potápěčských centrech. Nejvyhledávanější lokality k potápění s ohledem na dobrou viditelnost až do hloubky 45 metrů nabízí ostrov Gran Canaria. 
V zimních měsících jsou Kanárské ostrovy častým cílem golfistů, kteří zde najdou 22 profesionálních hřišť.

FOTO: archiv ACK ČR

 Co nabízejí jednotlivé ostrovy?

Na Tenerife, nejvíce osídleném ostrově, naleznete v národním parku nejvyšší španělskou horu Pico del Teide s výškou přesahující 3700 metrů. Krásný je také masív Anaga nebo Útesy obrů. Kanárského ducha vám odhalí návštěva města Santa Cruz.

Milovníci písečných pláží zajisté navštíví Fuerteventuru, na které se nachází 144 pláží, mimo jiné i tzv. Caleta Negra, černá pláž plná tmavých oblázků. Na tomto ostrově můžete navštívit ponorku Sub Cat, která se s vámi potopí až do hloubky 30 metrů, kde můžete obdivovat podmořský svět. Ponorka vyjíždí na svou hodinovou plavbu od ranních desíti hodin každou hodinu. Na ostrově se dále nachází v oblasti Pájara botanická a zoologická zahrada nebo Park Oasis. V těsné blízkosti je pak chovná stanice velbloudů. Pokud však dáváte přednost vodním radovánkám, zavítejte do jediného aquaparku na ostrově. Nabídne vám i léčivé prameny. Na ostrově je návštěvníkům k dispozici také Muzeum soli, ve kterém se dozvíte něco o historii její výroby.

Lanzarote, nejvýchodnější část Kanárských ostrovů, je nazýván jako ostrov klidu. Od ostatních ostrovů se liší tím, že si nejvíce zachoval původní vzhled. Nejsou zde tak velké hotelové resorty jako na ostatních ostrovech, ale většinou nízké bílé domky, které do místní krajiny zapadají lépe. Luxus nabízejí ale stejný jako větší komplexy. Stejně jako na předchozím ostrově i zde najdete továrnu, která vám představí postupy na odsolování vody a výrobu soli, a to v laguně Janubio.

FOTO: archiv ACK ČR

Svou pestrostí zaujme ostrov Gran Canaria, přezdívaný mnohdy jako miniaturní kontinent, na němž jsou znatelné rozdíly klimatu i v krajině. Skoro třetina území je zapsána jako biosférická rezervace na seznamu UNESCO. Nachází se zde monolit Roque Nublo nebo Cenobio de Valerón s téměř 300 jeskyněmi. Na tomto ostrově se můžete vydat i na tzv. malou Saharu. A to přímo v jižní části, kde jsou na velkém území písečné duny. Tuto lokalitu navštěvují častěji i turisté, protože je zde tepleji. Turisticky zajímavé je také město Las Palmas z 15. století s historickými památkami, vzpomínající i na návštěvu Kryštofa Kolumba. V těsné blízkosti se nachází i nejkrásnější pláž ostrova – Playa las Canteras.

FOTO: archiv ACK ČR

 Nezapomeňte na svého domácího mazlíčka

Neváhejte a vydejte se na krásnou dovolenou i se svým čtyřnohým kamarádem. Stále rozšiřující se nabídka ubytování se psem již zavítala i sem. Kontaktujte proto svou cestovní kancelář a domluvte si přesnější podmínky v závislosti na vámi vybranou lokalitu. S ohledem na rasu a velikost zvířete vám pak pomohou vypočítat výši poplatku a zařídit ubytování. Váš čtyřnohý kamarád musí být označen mikročipem s pasem a musí mít platné očkování.

 Podnebí

Kanárské ostrovy se vlivem své polohy nacházejí v subtropickém podnebném pásu a nabízejí tak poměrně stále teplé počasí, a to navíc s minimem srážek. Průměrná teplota se uvádí 25 až 30 stupňů. Ale i v zimě je na ostrovech příjemných 17 až 20 stupňů, které přímo vybízejí k pěší turistice nebo k hraní oblíbeného golfu. Kanárské ostrovy jsou proto vhodnou celoroční destinací, kam se můžete vydat za sluncem. Nezapomeňte si proto i v zimě přibalit opalovací krém. Vhodné je také dodržovat pravidelný pitný režim. Doporučujeme pít pouze balenou vodu.

 Pojištění

Úředním jazykem je španělština, ale v turistických oblastech se domluvíte bez problémů i anglicky. Ve vybraných lokalitách také francouzsky nebo německy. Výhoda je, že pro cestu na Kanárské ostrovy nepotřebujete žádné povinné očkování. Pravidla pro vstup jsou totožná jako pro vstup do Španělska, občanům EU tak stačí pouze platný cestovní pas nebo občanský průkaz. Vízum do tohoto exotického místa nepotřebujete! Nezapomeňte však na dobré cestovní pojištění.

Tísňovým telefonním číslem 112 lze kontaktovat současně policii, zdravotníky, hasiče a další pohotovostní služby. Je funkční 24 hodin denně po celý rok. 
Občanská garda (Guardia Civil): 062 
Národní policie (Policía Nacional): 091
Záchranná služba (Samur): 092
(Mezinárodní volací znak Španělska je: 34)

Na ostrově Tenerife se nachází Honorární konzulát pro oblast Kanárských ostrovů, a to na adrese / Luis de la Cruz y Rios, 9, 3°A, 38300 La Orotava (Santa Cruz de Tenerife). Kontakt +34 92 232 3645, e-mail:tenerife@honorary.mzv.cz.