Malajská čtvrť – Bo Kaap

Když se nad Kapským Městem ozve zpěv muezzinů, návštěvníci, kteří jsou ve městě poprvé, se většinou v údivu zarazí. Nečekají, že v nejjižnější africké zemi uslyší zpěv tolik charakteristický pro Káhiru a další města v severní, arabské části Afriky. Muslimská kultura je ale nedílnou součástí života Kapského Města.

Malajská (dnes spíše zvaná Muslimská) čtvrť stojí za procházku.

Malajská (dnes spíše zvaná Muslimská) čtvrť stojí za procházku.

FOTO: Archiv CK Marco Polo

Když v roce 1658 přivezla Nizozemská východoindická společnost první malajské otroky, nikdo nepředpokládal, že se časem jejich počet zvětší. Ale pracovitost a nenáročnost Malajců zvyšovala poptávku a počet dovážených otroků z Malajsie rostl. Zrušení otroctví ve 30. letech 19. století vyvolalo otázku: „Co s nimi?“ Většina Malajců začala pro své bývalé pány pracovat ve mzdě a část z nich se začala věnovat řemeslům a obchodu. Z ušetřených peněz si začali budovat své nové domovy. Samozřejmě v okolí mešit a na laciných pozemcích. Tak vznikla malajská (muslimská) čtvrť Bo Kaap (afrikánsky „nad Kapským Městem”). Na úpatí známé hory Signal Hill se postupem času vytvořila jedinečná spleť uliček s charakteristickými barevnými průčelími domů. Bo Kaap je dodnes živá čtvrť a většina domů je využívána k bydlení.

Jacarandy nejsou v Kapském městě tak rozšířené jako v Pretorii, ale i tady kvetou úchvatně.

Jacarandy nejsou v Kapském Městě tak rozšířené jako v Pretorii, ale i tady kvetou úchvatně.

FOTO: Archiv cestovatelského portálu Sopka.cz

Květinové království

350 druhů proteí, pelargonie, vřesovce a kosatce vytváří specifický porost (nazývaný fynbos), na který narazíte v Kapském Městě a v Kapsku na každém kroku. Jindy nenápadné křoviny rozkvetou v jarních měsících (od září do prosince) nečekaně ostrými barvami a rozzáří úbočí skalnatých kopců, břehy říček i zahrady městských domů.

Leucospermum cordifolium je protea, která zaujme nezvyklým uspořádáním květu.

Leucospermum cordifolium je protea, která zaujme nezvyklým uspořádáním květu.

FOTO: Archiv cestovatelského portálu Sopka.cz

Celé jihozápadní Kapsko je pokládáno za jedno ze šesti květinových království na světě a pyšní se více než 8500 druhy rostlin. Pokud chcete získat ucelený přehled o rozmanitosti a kráse flóry v Kapsku, určitě se vydejte na dopoledne do botanické zahrady Kirstenbosch. Je to nádherná procházka na úpatí Stolové hory, a pokud se vybavíte piknikovým košem a dekou, můžete si na travnatých plochách zahrady i skvěle odpočinout.

 Přečtěte si další zajímavé články o Kapském Městě a okolí

FOTO:  Jan Papež

Krása vinařského kraje v Kapsku přilákala i miliardáře pana Bakalu

FOTO: Glenn Käsner

Stolová hora je jako slavná herečka

 

FOTO: Jan Papež, Ck Marco Polo

 Kapské Město, jižní brána do Afriky

Pláž St. James proslavily především barevné dřevěné kabinky.

FOTO: Archiv autora

Slavné převlékárny

V okolí Kapského Města je mnoho krásných pláží. Ale málokterá se objevuje na fotografiích tak často jako St. James v zátoce False Bay u městečka Muizenberg. Pláž neproslavil ani bělostný písek, ani blankytně modrá hladina moře, ale barevné dřevěné kabinky. Pláž je vyhledávána především rodinami s dětmi. Po pravdě řečeno, v okolí Kapského Města najdete mnoho lepších a krásnějších pláží. Jen na nich nebudou barevné dřevěné kabinky.

Píšťalka je neodmyslitelnou součástí vybavení pouličních kapel.

FOTO: archiv autora


Pouliční kapely ovládají město

Pouliční kapely navazující na historickou tradici bardů putujících od vesnice k vesnici a upoutávajících pozornost zpěvem a vyprávěním pohádkových příběhů, legend a zábavných skečů patří k pouličnímu životu Kapského Města. Jsou to hlučné, rozjásané, karnevalové kapely. Možná někomu polezou na nervy, ale oživují město, přístav a parky a člověk se bezděčně dostává do veselejší nálady.

Zázrak. Rozkvetla pustina. Namaqualand, Jihoafrická republika.

Zázrak. Rozkvetla pustina. Namaqualand, Jihoafrická republika.

FOTO: Archiv CK Marco Polo

Přečtěte si zajímavé články o místech dostupných z Kapského Města.
K barvám Kapského Města patří samozřejmě i barva mořských zálivů. Noordhoek Beach.

K barvám Kapského Města patří samozřejmě i barva mořských zálivů. Noordhoek Beach.

FOTO: Archiv autora

Smaragdová barva moře

Celý Kapský poloostrov je obklopen mnoha krásnými plážemi. Bílý písek a smaragdová barva moře lákají ke koupání. Ale je to vábení proradných sirén. Moře je velmi studené a koupání v něm si naprostá většina  turistů raději odpustí. Pláže jsou ale skvělým místem k odpočinku.

Pobřeží Mysu dobré naděje láká malými písčitými plážemi a divokými skalisky.

Pobřeží mysu Dobré naděje láká malými písčitými plážemi a divokými skalisky.