Ke středověkému městu ukrytému v horách vedou úzké stezky

11.12.2013 16:43

V jihozápadním Turecku vyčnívá ze země nedaleko města Antalya hora Solymos (1650 metrů), dnes Güllüg Dag. Pod její špičkou kdysi žili bájní Solymové, kteří se tu usadili už stovky let před začátkem našeho letopočtu. Na svazích tady vybudovali rozlehlé město Termessos, na které si brousil zuby i legendární dobyvatel Alexandr Veliký.

Avšak zdejší obyvatelé byli obávanými a houževnatými válečníky. Na své nepřátele například spouštěli do úzkých horských stezek kamenné laviny. Svůj plán na dobytí města, kterému se někdy přezdívá Orlí hnízdo, Alexandr Veliký tedy nakonec vzdal.

Nápadný klid a obdivuhodný výhled

I dnes jsou pěšinky vedoucí ke zbytkům města Termessos příkré a uzoučké. Lemují je balvany, keře i stromové háje. Výšlap sem je poměrně náročný, ale námaha se bezpochyby vyplatí. Na konci cesty vás totiž nečekají ani otravné davy jiných turistů, ani vtíraví obchodníci se suvenýry. Obvykle je tu klid.

Každý si může jednotlivé zbytky kamenných staveb projít vlastním tempem. Počítejte ovšem s tím, že tu téměř jistě strávíte několik hodin. Zůstal tady například velký amfiteátr, do něhož se svého času vešlo až pět tisíc diváků a kterým byl Termessos proslulý.

Až vás omrzí pohled dolů do středu amfiteátru, rozhlédněte se kolem na vrcholky hor. Prohlédněte si obzor, který vídali Solymové každý den. Dále můžete zamířit k lázeňskému komplexu, chrámu bohyně Artemis nebo také do nekropole.

Ve městě mrtvých si prohlédnete množství hrobů a mohutných sarkofágů rozesetých jen kousek pod vrcholkem hory. Uklidňující ticho tu ruší snad jen cikády.