A i tehdy, pokud bychom si toto město zcela odmysleli, což není vůbec jednoduché, by si návštěva této oblasti zasloužila doporučení. Neboť ke Kostnici patří také květinový ostrov Mainau, který sám o sobě každoročně přitáhne více než milión návštěvníků a vždy na jaře a v létě se promění ve vnitrozemský sen složený z miliónů květů, pomerančovníků, palem a prastarých sekvojí.

Panorama Alp

Panorama Alp

FOTO: DZT Ralf Brunner

Tip: Ostrov Mainau – nádherný květinový ostrov na Bodamském jezeře, plný květinových zahrad – vděčí za svůj vznik švédské šlechtické rodině Bernadotte. Kromě zahrad se zde ovšem nachází také motýlárium, ve kterém mají domov různé druhy motýlů, návštěvníci se zde mohou procházet přímo mezi těmito poletujícími tvory.

Další zajímavá místa

Milovníci přírody si však přijdou na své i na dalších ostrovech, jako je například Reichenau se sluncem rozmazlovanými víny a jednou z největších přírodních chráněných oblastí Německa – Wollmatinger Ried.

A nezapomínejme na Lindau, na který se z pevniny dostanete po železnici nebo přes most, romantický zážitek se slavnou jezerní promenádou a vjezdem do přístavu.

Divadlo, umění, hudba a muzea

Také kulturní život dělá z Kostnice centrum známé široko daleko. Kostnice nabízí divadlo, Jihozápadní německou filharmonii, ultrafialové divadlo nebo Kulturní centrum s Uměleckým spolkem a Galerií Wesenberg, umělecké a kulturní centrum K9, kam se chodí na rock, pop, jazz, divadlo a kabaret.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie.

FOTO: Tourist Information Konstanz GmbH

Kulturní prostředí je stejně působivé jako přírodní krásy, které se v Kostnici skrývají. Za zhlédnutí stojí také Archeologické zemské muzeum nebo Rosgartenmuseum, které představuje dějiny umění a kultury tohoto města a regionu.

Akvárium v Kostnici

Akvárium v Kostnici.

FOTO: Sealife

A stejně tak Sea Life Center, které na fascinující výpravě od pramene Rýna až do Rotterdamu a Severního moře prezentuje podvodní svět Rýna a Bodamského jezera. V tomto centru žije na 3000 sladkovodních mořských ryb, které si návštěvníci mohou prohlédnout z bezprostřední blízkosti. Centrum můžete navštívit během celého roku a za jakéhokoli počasí.

Jan Hus a jeho tragická návštěva

Zatím jediným člověkem, který návštěvy Kostnice jistě litoval, byl Jan Hus. Do města přijel při příležitosti kostnického koncilu, aby zde obhajoval své předreformační teze. Přes příslib volného odchodu byl uvězněn, prohlášen za kacíře a upálen.

Přístav a budova Kostnického koncilu

Přístav a budova kostnického koncilu.

FOTO: Tourist Information Konstanz GmbH

Ani to však zbožným pánům nezabránilo ve zvolení nového papeže. Volba papeže v roce 1417 měla být jediná, která se kdy konala severně od Alp. Husovo muzeum každoročně přivítá tisíce návštěvníků. Dokumentuje život a dílo mistra Jana Husa, filozofa prosazujícího svobodu učení a svědomí, kterému se dodnes dostává velkého uznání. Naštěstí byl Jan Hus skutečně výjimkou. Jinak každému, kdo Kostnici navštíví, zůstanou jen ty nejkrásnější vzpomínky.

600 let od kostnického koncilu

Od roku 2014 do roku 2018 si Kostnice připomíná 600. výročí kostnického koncilu pod mottem „Evropa hostem“. Středověká atmosféra v Kostnici a okolí Bodamského jezera ožije prostřednictvím velké zemské výstavy, oslavy koncilu, hranice překračující akce pod širým nebem, „Sigismundtafel“, také prostřednictvím tematických tras a speciálních prohlídek města.

Akce spojené s výročním jubileem

Vydáte-li se po stopách kostnického koncilu, pak je povinnou zastávkou na trase návštěva zdejšího muzea Rosgartenmuseum. Od 27. dubna 2014 zde bude k vidění také speciální výstava, která nabídne pohled do každodenního života lidí v Kostnici v době koncilu.

Socha Imperia v Kostnickém přístavu

Socha Imperia v kostnickém přístavu.

FOTO: DZT Ralf Brunner

Rodiny s dětmi by se pak určitě měly zastavit ve zdejším archeologickém muzeu. Muzeum prezentuje téma kostnického koncilu vtipně a nenáročně pro celou rodinu, a to prostřednictvím mnoha figurek a zajímavých modelů umístěných do středověkých kulis.

„Kostnický koncil. Světová událost mezi léty 1414–1418“, velká zemská výstava roku 2014, se koná v budově koncilu od 27. 4. do 21. 9. 2014. V rámci výstavy budou představena nejvýznamnější díla západní Evropy z období 1400/20, zapůjčená z velkých světových muzeí.