Nyní dokonce usilují o zápis na Seznam UNESCO. Koncept představí se na veletrhu Památky 23. a 24. října v Praze.

Malou hřebenovku jsem začal výjezdem lanovkou naKlínovec (1244 m. n. m., nejvyšší hora Krušných hor). Už se tu blýská na lepší časy, škoda, že kdysi proslulý hotel, jeden ze symbolů Krušnohoří, dopadl tak mizerně.

Na německém Fichtelbergu je podobný hotel, za NDR nic moc, Sasové se ale starají, zrovna jako o lázněOberwiesenthal pod ním. Pokud jste milovníci parních mašin, z lázní jezdí po okolí výletní vlak. Na oba kopce vedou lanovky, další má jezdit mezi nimi.

Božídarský Ježíškov

Svou nadmořskou výškou 1028 m. n. m. je Boží Darnejvýše položeným městečkem ve střední Evropě. Krušné hory byly a jsou plné kovů, i stříbra, krušné pochází z krušiti - těžit.

Jméno je údajně odvozeno od výroku saského kurfiřta Johanna Friedricha, který když mu byla k odpočinku nabídnuta sedačka z jednoho kusu stříbra pronesl: "Dieses edle Metall, das ist euer Brot, das ist eine Gabe Gottes" („Tento ušlechtilý kov, je váš chléb, to je dar boží").

Je to strategické místo k výletům do okolí. V sezóně tu je narváno, v létě pěší i cyklisté, v zimě lyžařů, hlavně běžkařů ráj. Na Božím Daru od roku 1994 funguje Ježíškova pošta, už zanedlouho budou mít pod náporem dětských přání co dělat.

Městečkem a okolím prochází téměř 13kilometrováJežíškova stezka, pohádkově naučná procházka s informačními zastaveními.

Na Rýžovně to bečí a bučí

Zaniklá obec, kde se rýžovaly cínové krupky, po válce i uran, poskytuje v jedné z mála zachráněných budov pohostinství, mají tu vynikající biospeciality ze skotu, ovcí a koz. Výrobky lze koupit v prodejně u restaurace.

Na pastvinách kolem jsou stovky ovci a skotu. Je to oblíbené odpočívadlo, kde se dobře najíte. V obci byl kostel, škola, žilo tu na 800 lidí. Odsunuti byli po válce, pak už sem nikdo nechtěl, stavení se vyrabovala a rozpadla.

Podle Blatenského příkopu

Nechcete-li se štrapácovat po silnici, dá se do Horní Blatné jít naučnou stezkou Blatenský příkop. Vznikal po roce 1540, stavěli ho přes 4 roky, vodu přiváděli z Božídarského rašeliniště a říčky Černá. Unikátní dílo dlouhé asi 12 kilometrů se 23 zastaveními napájelo vodou krušnohorské doly a později průmyslové závody. 

Horní Blatná vznikla počátkem 16. století kvůli těžbě železné rudy a cínu. pro svůj význam ji povýšili na královské horní město. Kromě dolů tu vznikla i mnoho renesančních staveb, které chrání městská památková zóna.

Nad Blatnou se tyčí Blatenský vrch s rozhlednou. Výšlap z městečka je táhlý, místy ostrý, zejména v pasáži kolemVlčí jámy. Vznikla propadnutím dolu Wolfgang, byl hluboký asi 85 metrů, v Ledové jámě se drží celý rok sníh. Z rozhledny máte Krušky jako na dlani.

Brutál na závěr

Pokud chcete vyrušení z krušnohorského relaxu, skončete v osadě Potůčky. Největší asijská tržnice uprostřed lesů vám sebere iluze o krásnu, které jste za tu dobu potkali. Je to o penězích, a je to brutální.