Středověk, vodopády a pohádkové jezero

Severovýchodně od jezera po silnici 421 se dostanete po asi 2 km k jednomu z klenotů místní přírody - jeskynním vodopádům Varone. Leží na levé straně silnice a zvenčí je vidět jen krásná zahrada pod skalami.

Po zaplacení vstupu 5,50 eur můžete procházet ve třech úrovních celou zahradu a vždy vejít do jeskyně, kde se voda řítí v několika stupních z výšky 98 metrů. Nezapomeňte teplejší oblečení s sebou, protože v jeskyni teplota klesá až k 10°C.

Od vodopádů pokračujete serpentinami nahoru až ke středověkému městečku Canale di Tenno. Procházka úzkými uličkami mezi středověkými domy může končit třeba v některém uměleckém krámku. Ještě asi 3 km po silnici 421 a otevře se nádherný výhled na jezero Lago di Tenno s malým ostrůvkem. Jeho blankytná voda přímo vybízí ke koupání. Osvěžení právě tady určitě stojí zato.

Zahrady a olivy v Arcu

Nad městem Arco se vypíná starý hrad. Nejkrásnější je cesta vzhůru, olivovým hájem, odkud se otevírají pohledy na Arco, Rivu a jezero Garda. A hned vedle najdete další místo k procházce a odpočinku-arcibiskupskou zahradu a arboretum.

Tady olivovníky nenajdete, zato klidný kout s výhledy na město a množství stromů místních i exotických. Olivovníky jsou v téhle části Trentina tím nejčastěji se vyskytujícím stromem. Není divu, že právě tady v Arcu najdete na každém kroku producenty oleje.

Skutečnou špičkou mezi nimi je značka OlioCru, která patří mladému elektroiženýrovi. Nicola Peroni začal s výrobou jen jako s koníčkem. Ovšem v loňském roce se jeho olej dostal v prestižním americkém žebříčku mezi 20 nejlepších na světě. Tajemstvím je to, že olej vyrábí z vypeckovaných oliv odrůdy casaliva, což mu dává brilantní chuť a vůni. Firemní obchod najdete přímo na náměstí Marchetti v centru Arca, kde je samozřejmostí i možnost ochutnávky všech olejů.

Káva a pochoutky z pevnosti

Arco je známé také výtečnou kávou. V roce 1947 založil děd současného majitele rodinnou firmu Omkafé. Pražil kávu a rozvážel ji sám po okolí. Dnes je vyráběna v moderním provozu ve stejně moderní budově, kde najdete jak obchod, tak i velkou kolekci historických přístrojů na pravé italské espresso.

V obchodě samozřejmě může každý ochutnat hotovou kávu, aby nekupoval zajíce v pytli. Špičková káva a špičkové jídlo patří k sobě. A tak nejlepší příležitost k večeři nad jezerem nabízí stará rakousko-uherská pevnost z roku 1860 „Al forte alto“ v Nago.

Šéfkuchař a majitel Marcello Franceschi hostům servíruje pochoutky z místních produktů a podle tradičních receptů v modernějším pojetí. Původními střílnami a pozorovatelnami je nádherný výhled na severní cíp jezera Garda i s okolními horami. Západ slunce je tu pohádkově krásný a jen podtrhne gastronomický zážitek.

Podzim u Lago di Garda je ve znamení výletů po okolí a především nespočtu skvostných kulinářských zážitků. Vždyť právě tady se díky jižnímu teplému klimatu daří snad všemu, na co si člověk vzpomene. Tak nezapomeňte přijet a ochutnat.