„Ve východní části Německa, kde je Görlitz, k branám hlavního města země Saska, od Přírodního parku Žitavských hor až k hranicím mladé Lužické jezerní krajiny, je oblast Horní Lužice. Nádherná jezerní krajina vítá stále více českých hostů,“ popisuje území na sever od našich hranic Kornelia Schnippa, jednatelka Turistického regionu Lausitzer Seenland.

„Návštěvníci obdivují celá území vytvořená lidskou rukou, největší vodní plochy v Evropě, středověká sídla s obdivuhodnými parky.”

Největší jezera dosahují až patnácti set hektarů rozlohy. V centrální oblasti jsou velká jezera, ale i menší, jako je Geierswalder See.

„Třicet kempů nabízí tisíc míst pro karavany nebo sedm set míst pro stany v kempech. Existuje i řada jiných možností ubytování. Pokud někdo přijede s plachetnicí pak se může ubytovat v exkluzívních domech na vodě,“ říká  Kornelia Schnippa.

(O kráse jednoho z jezer lze číst i česky na webu https://cz.geierswaldersee.de/schwimmende_Haeuser.php.)

Obří jezera připomínají mořskou plochu. Největší Sedlitzer See, nejstarší Senftenberger See. Většina českých turistů najde dostatek míst pro své stany za výhodné ceny, ubytovat se dá i jen se spacákem na seně v Heucampech. Hotely na seně nabízejí kóje podobné koňským ustájením.

„Možností ubytování nabízí jezerní krajina nepřeberně. Exkluzívním zážitkem může být ubytování v domech na vodě s poetickými jmény Wolkenberg, Jawora nebo Altliebel. Na jezeře Geierswalder See byla vybudována unikátní soustava plovoucích domů, které se vznášejí na hladině. Luxusně zařízené plovoucí domy mají dvě podlaží a velké terasy, včetně střešní. Jsou určeny až pro 6 osob. Všechny jsou téměř stejné, ale liší se v detailech – v poloze směrem k břehu jezera, v barvě či vnitřním vybavení,“ líčí možnosti dovolené v neobvyklých podmínkách Kornelia Schnippa.

Pláž u plovoucích domů s pobřežním barem, kde je lodní doprava speciálními čluny s občerstvením a možností večerních projížděk, patří k prožitkům na vnitrozemí zcela neobvyklým. Návštěvníci mají k dispozici přístaviště pro motorový člun a uzavřené parkoviště pro automobily. Překvapením je, že v plovoucích domech je možné vařit nebo se vykoupat ve vaně. Plovoucí domy jsou nedaleko břehu, přesto zajišťují soukromí a opalovat se na střešní terase je možné i bez oblečení.

Lužická jezerní krajina vznikla po pádu demokratického Německa, když při projednávání v parlamentě Helmuth Kohl třísknul pěstí do stolu a prohlásil, že z Lužice bude rekreační oblast.

Kornelia Schnippa vyjadřuje naději, že: „…čeští turisté budou stálými návštěvníky Lužice, i třeba jen pro tisíciletou slovanskou vzájemnost. Dnes jsou však vítanými hosty v nádherné rekreační jezerní krajině. Horní Lužice se stala během několika let z téměř měsíční krajiny lákavým územím, kde najde návštěvník obrovský vějíř možností prožít aktivní dovolenou po celý rok.“