Vánoční budapešťské trhy patří mezi deset nejkrásnějších v Evropě a kouzlo se jim opravdu odepřít nedá. Stánkaři lákají turisty na tradiční kuchyni, ať už na maďarské klobásy, langoše či gulášovou polévku.

Na adventních trzích v Budapešti se dají sehnat tradiční speciality.

Na adventních trzích v Budapešti se prodávají tradiční speciality.

FOTO: Barbora Zpěváčková, Novinky

Člověk si za oblíbené speciality na naše poměry trochu připlatí, kelímek svařáku stojí v přepočtu asi osmdesát korun, klobása potom dvě stovky. Obojí však chutná báječně.

Kelímek svařeného vína stojí v Budapešti v přepočtu asi osmdesát korun.

Kelímek svařeného vína stojí v Budapešti v přepočtu asi osmdesát korun.

FOTO: Barbora Zpěváčková, Novinky

Kdo má raději sladké, může si dát tradiční kürtőskalács, což je něco jako náš trdelník anebo ochutnat populární štrúdl či marcipánové kuličky. Adventní trhy však nenabízejí pouze kulinářské dobroty, ale také rozmanitou nabídku rukodělných výrobků.

Na trzích se dají najít i marcipánové dobroty.

Pro milovníky sladkého jsou v nabídce i marcipánové dobroty.

FOTO: Barbora Zpěváčková, Novinky

Maďaři ve dřevěných stáncích představují národní kulturu. Koupit se tu dají lidové a řemeslné předměty od malované keramiky a šperků, přes typicky maďarsky vzorované krajky a kroje, vyřezávané dřevěné píšťaly, až po výrobky z kůže. Speciální porota dokonce kontroluje, aby se nenabízelo tuctové zboží, ale umělecká kvalita.

Prodejci nabízeli keramické výrobky

Prodejci nabízejí ručně vyráběné keramické předměty.

FOTO: Novinky

Na náměstí není nouze ani o doprovodný program. V rohu stojí jeviště, na kterém se přes den a večer konají koncerty jazzové a pouliční hudby. Trhy jsou ve všední dny otevřeny od desáté ranní do devíti do večera, o víkendu stánky zavírají ještě o hodinu později.