Hrad Grabštejn se nachází v místech, kde tok řeky opouští hornatou krajinu severočeského pohraničí a Čechy. První zmínka pochází z 2. poloviny 13. století. Původně starý gotický hrad přestavěl v 16. století Jiří Mehl ze Střelic na reprezentační renesanční sídlo. 

Největší rozmach zažilo panství asi v době, kdy jej vlastnil rod Clam-Gallasů. Dnešní klasicistní podobu dostal dolní zámek zásluhou Kristiána Kryštofa Clam-Gallase roku 1818. Kolem vybudovat park s mnoha vzácnými dřevinami. 

Na návštěvníky hradu čeká prohlídka pojatá jako procházka historií hradu proti proudu času. Podívají se do gotického hradního sklepení, pokojů ve dvou patrech zařízené převážně původním nábytkem, obrazy a dalšími doplňky.

Klenotem prohlídky hrad Grabštejn je renesanční kaple sv. Barbory s bohatou malířskou výzdobou z období pozdní renesance, která je v Čechách naprosto unikátní. Pro krásnou vyhlídku je přístupná také hradní věž. 

Od roku 1989 prochází původně nepřístupný hrad rekonstrukcí a navrací se i původního mobiliář. Nová instalace, která vzniká nyní, by měla představit, jak se na hradě v různých obdobích minulosti žilo a k čemu v různých dobách v minulosti sloužil. 

Hrad nabízí oživené prohlídky, sezónní výstavy, kulturní akce a hudební festivaly.

Velikonoce na Grabštejně

Nově vznikající tradice alternativní možnosti trávení svátků jara - Velikonoc. Čekají tady velikonočně laděné prohlídky s tematicky nazdobeným hradem, výtvarné dílny, kde si budete moci vyzkoušet svou zručnost při zdobení kraslic, pletení pomlázek, potěší i výroba velikonočních perníčků a jejich zdobení a samozřejmě následné degustace (21. 4.).

Den dětí na Grabštejně

Den dětí bude věnovaný těm nejmenším - počínaje možností projít hrad s pohádkovou postavou (kostýmovaným průvodcem) přes nabídku venkovních herních aktivit až po slavnostní otevření připravovaného návštěvnického centra v prostoru půdy východního křídla.

Malí i velcí návštěvníci se mohou těšit na hrací a kreslící koutky, galerii zachycující historická zobrazení hradu od dob starších po nedávné období a mnoho dalšího (1. 6.).

Oslava letního slunovratu

První ročník klade důraz na speciálnost dne v druhé polovině června - dne, který se v naší zeměpisné šířce může pochlubit nejdelší nocí z celého roku. Tuto "dlouhou noc" si můžete užít za příjemného doprovodu kapel, jakými jsou Soundtraps, Tyvoleježišpočkej nebo Bags (21. 6. od 20 hodin).

Létohrátky

Tradiční letní akce v netradiční době zažijete v tomto roce. Těšit se můžete nejen na prohlídky s kostýmovanými průvodci, ale i bohatý doprovodný program, v kterém nebude chybět hudba, divadlo, žonglérská čísla a vystoupení exotických zvířat (5. a 6. 7.).

Otevírací doba v dubnu: úterý až pátek od 10 do 15 hodin, soboty, neděle a svátky od 9 do 16 hodin.