Zdeňku Troškovi budiž za jeho počin hold vrchovatý. Dlouhé letecké záběry na hrad utkvěly v paměti každému.

Můžete si tu "přednadělit"

Bouzov nespí ani v zimě, na prohlídku se můžete vypravit i na Štědrý den, než zasednete ke slavnostní tabuli a v očekávání bohaté nadílky.

Nadělit si můžete i 24. prosince odpoledne na hradě, ve dnech 26. a 27. prosince je připraveno kolední zpívání na nádvoří a i na Silvestra odpoledne můžete Bouzov navštívit a připravit se na příchod roku 2017.

Velmistr řádu ho přestavěl podle svých představ

Budete si tu připadat opravdu jako v pohádce. Romantický hrad, který původně v gotické podobě střežil obchodní stezku, roku 1558 vyhořel. Do 17. století se tu vystřídala řada českých i moravských rodů, byl přestavěn v renesančním slohu. Ale majitelé se zadlužovali, nakonec ho koupil roku 1695 Řád německých rytířů, kteří o něj dodnes vedou spory.

Nynější vzhled dostal za Evžena Habsburského, příslušníka řádu, jenž z ruiny nechal vystavět romantizující hrad, podobné najdeme v Německu.

Hrad se mu stal srdeční záležitostí, na jeho obnovu a rekonstrukci vynaložil velké částky ze svého majetku. Roku 1939 ho zkonfiskoval Hlavní hospodářský a správní úřad SS v Berlíně, okultista a zakladatel SS Heinrich Himmler ho chtěl přeměnit na řádový hrad, podobně jako tomu bylo v případě polského zámku Ksiasz.

Bouzov byl v rámci poválečných dekretů spolu s dalším moravským majetkem Řádu zkonfiskován. Od roku 1999 se o něj stará Národní památkový ústav.

O hradu se vypráví, že se tu zřejmě narodil husitský král Jiří z Kunštátu a Poděbrad.

Každopádně tu rytíři zbudovali nádherné sídlo, s moderním zařízením, které je chloubou nejen Moravy.

Pro pohádky stvořený

A protože i zarputilý realisté občas sklouznou k pohádkám, Bouzov je na jejich natáčení přímo stvořený.

„V příštím roce to bude už 30 let od natočení pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci, což oslavíme promítáním na nádvoří hradu v letním kině. Vůbec první pohádkou, která se u nás natáčela, byla filmová pohádka O medvědu Ondřejovi (1959) a tou zatím poslední českou pohádkou je Království potoků (2005). V letošním roce navštívilo hrad rekordních 130 000 návštěvníků a do konce roku ještě nějaké očekáváme na Štědrý den, o vánočních svátcích a na Silvestra,“ uvedla kastelánka PhDr. Zuzana Šolcová.

Nacistické vlajky zaskočily místní

Z bouzovské mnohočetné filmografie namátkou – Kopretiny pro zámeckou paní, Arabela se vrací aneb Rumburak králem v říši pohádek, Třetí sudička, O Janovi a jeho podivuhodném příteli, Rumplcimprcampr, Princezna Fantaghiro, Loupežník Hotzeplotz, ale i Krev zmizelého, Napola, Mladý Indiana Jones…

Napola je dramatický příběh o absolventech nacistické ideové školy, vymývárně mozku pro mladé. Při jeho natáčení se hrad zahalil do nacistické  symboliky a kastelánka musela místní uklidňovat, že se jedná o natáčení filmu, i tak mnozí měli velké výhrady.

Další informace