Velká Británie

Cestu Harryho Pottera do čarodějné školy v Bradavicích připomíná anglický viadukt Ribblehead. Je 400 metrů dlouhý a najdete ho v Severním Yorkshiru zhruba 45 kilometrů na severozápad od města Skipton. Vlaky po něm jezdí přibližně 30 metrů nad zemí.

Švýcarsko

Od léta 2008 jsou tratě švýcarské Rhétské dráhy Albula a Bernina zapsané na seznamu UNESCO. Mezi městy Schmitten a Filisur vlaky projíždějí přes viadukt Landwasser, jedno z turistických lákadel kantonu Graubünden.

Video

 

Švýcarský viadukt Landwasser

Na pouhých 136 metrů dlouhý viadukt, který je harmonicky zasazený do divoké horské přírody, se vlak vynořuje z temného skalního tunelu. Tento viadukt byl postaven na samém počátku 20. století.

Rakousko

Dvoupatrový viadukt Krausel-Klause stojí na trati známé rakouské železnice Semmering, která je od roku 1998 zapsaná na seznamu UNESCO. Viadukt je dlouhý 87 metrů, do výšky měří 36 metrů.

Viadukt Krausel-Klause v Rakousku

Viadukt Krausel-Klause v Rakousku

FOTO: Profimedia.cz

Na horské železniční trati Semmering je více než stovka mostů a celkem 16 viaduktů. Trať je v provozu už 160 let. Za tu dobu prošla v řadě úseků rekonstrukcí.

Německo

Celkem 78 metrů vysoký a 574 metrů dlouhý Göltzchtalský viadukt v německém Sasku byl budován od konce května 1846 do poloviny července 1851. Na kontě má jedno nej – je totiž největším cihlovým mostem na světě.

Göltzchtalský viadukt v Německu

Göltzchtalský viadukt v Německu

FOTO: Profimedia.cz

Monumentální viadukt je tvořen téměř stovkou oblouků. Ty jsou rozestavěné do čtyř dlouhých pater.