Památky jsou sice bez turistů, ale v čilém ruchu

30.03.2020 13:06

Památky jsou sice bez turistů, ale v čilém ruchu

Už nyní je jasné, že jihočeské památky kvůli koronaviru zahájí hlavní sezonu daleko později, než se plánovalo. Přesto na zámcích pokračují stavební i restaurátorské práce. Zámecké komnaty i zahrady se uklízí, někde dokonce zaměstnanci šijí roušky.

 
 
Zámek Červená Lhota
Zámek Červená Lhota Foto: Profimedia.cz

Například na zámku v Českém Krumlově sundali speciální ochranné obaly, které chrání vzácné exponáty včetně nábytku před chladem. Jde o tisíce kusů. Nyní místo provázení návštěvníků leští podlahy a myjí okna.

„Dříve jsme museli kvůli vysoké návštěvnosti organizovat všechny práce tak, aby neomezovaly turisty. Teď tu čilý pracovní ruch probíhá po celý den a pouštíme se do prací, do nichž bychom se normálně nepustili,“ řekl Pavel Slavko, kastelán českokrumlovského zámku. Kdy přesně se památky otevřou návštěvníkům, nedokáže v tuto chvíli nikdo říct. Památkáři museli zrušit všechny kulturní akce do poloviny dubna a dá se předpokládat, že se toto nařízení ještě prodlouží.

„To, že se nespustí hlavní sezona, je potíž. Snažíme se čas využít, prioritou ale pro nás zůstává otevření památek hned, jak to vnější podmínky dovolí. Obnova památek, která je spolufinancována z evropských dotací, pokračuje bez omezení,“ řekl Právu Petr Pavelec, ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Návštěvníky čeká po otevření jihočeských památek řada novinek. Na zámku Hluboká se nově připravuje Valdštejnské apartmá, klášter Zlatá Koruna rozšiřuje prohlídkovou trasu o historické toalety, v Krumlově se obnovuje budova Mincovny na druhém nádvoří a ve Vimperku se stavějí repliky renesančních kachlových kamen.

 

Kolem Červené Lhoty na lodičce

Až se otevře brána zámku Červená Lhota, lidé si mohou půjčit lodičku a okolo zámku se projet. „Dokončené odbahnění vrátilo zámeckému rybníku jeho původní rozměr, jaký měl v dřívějších šlechtických dobách. Návštěvníci se tedy vůbec poprvé dostanou na pramicích do míst v ústí rybníka, kam neměli nikdy možnost se podívat,“ řekl Tomáš Horyna, kastelán zámku Červená Lhota. Nově si také návštěvníci budou moci prohlédnout mládenecký pokoj prince Luise.

Velké změny se chystají také na zámku v Jindřichově Hradci. Nyní tu restaurátoři pracují na původní výmalbě pokojů v Adamově stavení a vracejí jim podobu z konce 19. století. Práce jedou na plné obrátky také v Nových Hradech. Tam se opravuje zdivo hradebního příkopu.

„Akce měla skončit loni, ale těsně před koncem jsme objevili středověké zbytky hradebního zdiva, o kterých nikdo nevěděl. Ručně přezděno bude téměř šest set třicet krychlových metrů kamenného zdiva,“ řekl kastelán Jan Smolík.