Agadir – evropské Maroko

Turistické letovisko, proslavené svými krásnými, až desetikilometrovými písečnými plážemi, azurovým mořem, kvalitními hotely a dobrými nákupními možnostmi v typických malých krámcích s místními produkty. Město doslova vstalo z popela po zemětřesení roku 1960.

Agadir - pláž

Agadir – pláž

FOTO: Shutterstock

Centrální pláž je do tvaru půlkruhu – a je tak chráněna před větry od oceánu. A je tak krásná, jak jen pláž může být – široká, písčitá a čistá. Každý hotel má svoji vyhrazenou část, určenou pouze pro hotelové hosty. Podél pláží je řada kaváren a restaurací, které prodávají nápoje a další občerstvení.

Podvečerní město je jako stvořené k procházkám po nábřeží nebo v úzkých uličkách s tajemnou atmosférou. Ve městě je však i mnoho velkých budov, širokých ulic, hotelů a kaváren v evropském stylu. Poseďte v útulných restauracích a osvěžte se oblíbeným mátovým čajem. Vyšplhejte nad záliv na 240 metrů vysoký vrch, kde byla v roce 1572 postavena pevnost Kasbah. Dochovaly se pouze hradby, ale je odsud krásný výhled na město i moře a můžete se zde i projet na velbloudech.

Pohled na Agadir z pevnosti Kasbah

Pohled na Agadir z pevnosti Kasbah.

FOTO: Shutterstock

 Za přírodou v džípech

Jen pár kilometrů jižně od Agadiru se nachází Národní park Souss – Massa. Objevte tato místa na džípech!

Ústí řeky Souss je známé jako Ptačí údolí. Je to v podstatě úzký pruh parku, v němž najdete malou voliéru, zoo, vodopád a dětské hřiště. Vše působí velmi příjemným a uklidňujícím dojmem a bujná vegetace přitahuje po celý rok nejrozmanitější druhy ptactva. V blízkosti se nachází zajímavá tržnice Souk al Had, obestavěná vysokou zdí, kam se vstupuje jednou z dvanácti bran.

Navštivte přehradu Youssef Ben Tachfine na úpatí pohoří Antiatlasu, písečné duny i banánové plantáže. Podívejte se také na pláž u vesničky Sidi R΄bat a vyjeďte na blízkou planinu s panoramatickým výhledem na malou rybářskou vesničku Tifnit. Navštívit můžete i tradiční keramické dílny.

Mogador – tvrz obklopená zdmi – dnešní Essaouira

Cesta k tomuto starobylému městu skýtá nádhernou scenérii napříč malebnými berberskými vesničkami jako Tamraght, Taghazoute a Tamri. Od svého založení bylo hlavním mezinárodním obchodním přístavem, spojujícím Maroko a Evropou se zbytkem světa.

Romantická Essaouira

Romantická Essaouira

FOTO: Shutterstock

Samotné centrum města je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Za návštěvu určitě stojí přístav s bývalou portugalskou pevností, židovská čtvrť či tržnice, kde můžete nakoupit typické marocké výrobky nebo se podívat, jak v původním rybářském přístavu dělníci v loděnicích vyrábějí lodě tradičním způsobem. Nad tím vším se vypíná původní vojenská pevnost a hradby, dodávající místu magický nádech.

Vlny Atlantiku u města omývají tři kilometry dlouhou písčitou pláž. Proto Essaouira láká nejen milovníky tradiční marocké architektury a kultury, ale i surfaře.

Červené město Marakéš

Jedno z nejzajímavějších měst Maroka a nekorunované centrum jižního Maroka. Je z jedné strany obklopeno pouští a z druhé strany zasněženými vrcholky Vysokého Atlasu. Typickou barvou města je červená a honosí se jí všechny marakéšské historické budovy a opevnění.

Náměstí Djemaa El Fna v Marakéši

Náměstí Djemaa El Fna v Marakéši.

FOTO: Shutterstock

Marakéš tvoří labyrint úzkých uliček, romantických a exotických paláců, muzeí a mešit. Městské parky jsou ještě stále zavlažované podzemním zavlažovacím systémem z 11. století. Náměstí Djemaa El Fna je ústředním bodem celé mediny a také jedním z nejpozoruhodnějších míst pod širým nebem na světě. Nejpůsobivější je v noci, když se promění na velké místo gurmánských zážitků. Spatříte tu ale i prodavače koření, hadích kůží, bylinek, výrobků z kůže a kovu, žongléry nebo muslimské ženy zdobící henou turistky.

Dalšími lákadly jsou marocké trhy, tzv. súky, Kotúbijská mešita se sedmdesátimetrovým minaretem, marakešské muzeum, palác Palais el-Badi či zahrady, ohraničené červenými hradbami, které spolu s palmami a kvetoucími keři a blankytně modrou oblohou vytvářejí úžasné kontrasty.