Našinec sem zabloudil málokdy, to se změnilo - zvláště v posledních letech jsou ledopády vyhledávanou podívanou. Několikametrové rampouchy v chladných roklích najdete nedaleko Brtníků u Krásné Lípy.

Musí ale být dostatek sněhu, který taje a stéká po pískovcových skalách soutěsek. Každý rok jsou ledopády jiné, letos moc sněhu zatím není, ale i tak utěšeně narůstají.

Tající sníh teče po skalách a voda se barví železitými a křemičitými písky. Nejlepší je jít z Brtníků po zelené značce pod Brtnickým hrádkem, jeden ze skalních hrádků v pískovcových stěnách, a poté k Turistickému mostu. Cestou byste měli narazit na Oponu, Velkou a Malou kaskáduVelký ledový sloupBetlém nebo Varhany. Velký sloup je kmen podpírající mohutný skalní převis a voda po něm stékající vytváří mohutnou berlu Mrazilku.

Nejsou tu jen obří rampouchy, řada puklin je spojena stovkami malých rampoušků. Někdy to vypadá jako skála na zip. Krásné najdete u Vlčího potoka, který není většinou zamrzlý, zelené řasy jako rusalčí vlasy ostře kontrastují v klidně běžící vodě s bělostí rampouchů, z nich některé visí až k hladině.

V některých partiích to klouže, občas vám to podjede, takže pozor, kam šlapete, ledopády nejsou přímo u cesty, musí se za nimi slézat do roklin, ale veškerá námaha stojí za trochu toho potu a vyválení se.

Rampouší amfiteátr

Opona je ledový amfiteátr, plný oranžovožlutě zbarvených jednotlivých útvarů i srostlých několik metrů širokých rampouchů dotýkajících se místy země. Když se zima vyvede, stanete tu s otevřenou pusou nad zázraky prosté H2O, je neuvěřitelné, co voda dokáže v pevném skupenství vykouzlit.

Z cesty po protáhlém hřebeni sestoupíte k Vlčímu potoku. UBetléma, jenž se nachází u potoka, se z rampouchů stávají zmrzlé postavičky, s bujnou fantazií si přehrajete namrzlý příběh ze Svaté země.

Když víly ozáří světlo

Varhanám vede asi 200metrové stoupání, ale výstup stojí za to. Tady končí velké ledopády, cesta pokračuje k Turistickému mostu a Jeskyni víl. Kdo ji neviděl, neuvěří. Vezměte si ale s sebou pár čajových svíček, abyste mohli rampouchy ozářit zezadu. Kalíšky se v jeskyni nenechávají!

Jeskyně leží pár desítek metrů nad říčkou Křinicí, u vchodu se blyští velký ledopád. Za ním v temnu čeká krása nevídaná, jenže pozor, abyste ji při soukání se do jeskyně neodlámali. Chce to vzít si výkonnou svítilnu nebo čelovku. Pak jen budete žasnout. Tolik ledových víl už asi nikdy pohromadě neuvidíte. Posledním zastavením je Vinný sklep, díra u řeky, kde rampouchy připomínají lahve.

Cesta končí v Kyjově, kde je autobusové spojení. Celý výlet měří asi 13 kilometrů.

V létě se stejnou cestou můžete vypravit za skalními hrádky, na Brtnický, Vlčí i Kyjovský se leze podstatně lépe než po namrzlé půdě. U Krásného Buku je malá zřícenina stejnojmenného hrádku. Nedaleko leží Doubice se známou hospodou a největší dřevořezbovou zahradou ve střední Evropě.