Park Torres del Paine je přírodním celkem světového významu. Už v roce 1978 se stal biosférickou rezervací UNESCO, která je domovem kupříkladu lišek šedých, lam, pštrosů a kondorů. Tento mikrosvět na jihu Chile přivítá za rok okolo 100 000 turistů. Přístupný je celoročně. Nejčastěji sem cestovatelé míří autobusem z města Puerto Natales, vzdáleného zhruba tři hodiny.

Rozloha 242 242 hektarů dělá z Torres del Paine jeden z největších národních parků v Chile. O tom, že patří k nejpůvabnějším na světě, není třeba dlouze mluvit, to je zřetelné prakticky na první pohled.

Probuzení v parku Torres del Paine je nezapomenutelným zážitkem.

Probuzení v parku Torres del Paine je nezapomenutelným zážitkem.

FOTO: Profimedia.cz

Stezky v parku Torres del Paine šplhají z nadmořské výšky 50 až do 3000 metrů nad mořem. Zasněžené skalnaté hory a ledovce střídá vodní hladina jezer, vodopády, říčky, mechové břehy i travnaté louky v údolích. Tamní panenská příroda jako by byla člověkem netknutá.

Klidno hladinu jezer střídají divoké říčky a vodopády.

S klidnou hladinou jezer kontrastují divoké říčky a vodopády.

FOTO: Profimedia.cz

Jednou z dominant parku je masiv Paine, východní výběžek And. Horská hradba a další kousky zdejší pohádkové krajiny se zrcadlí v hladinách jezer. Těch je tu řada, namátkou třeba Pehoe Lake, Dickson Lake, Del Toro Lake nebo Grey Lake.

Blankytný hladina Pehoe Lake

Blankytná hladina Pehoe Lake

FOTO: Profimedia.cz

Před cestou do parku je dobré se informovat nejen o možných výletních trasách a možnostech kempování, ale také o počasí. V létě se teplota v parku pohybuje okolo 16 stupňů Celsia a níže, a to i v nejteplejším měsíci, kterým je leden.

V červenci dosahuje průměrná nejvyšší teplota pěti stupňů Celsia, nejnižší pak mínus tří stupňů. V březnu ani v dubnu se návštěva parku příliš nevyplatí, protože to je nejdeštivější období roku. Naopak nejlepším časem na návštěvu parku jsou měsíce prosinec, leden a únor.

Tajuplná atmosféra po setmění

Tajuplná atmosféra po setmění

FOTO: Profimedia.cz

Ať už chcete v Torres del Paine strávit jakkoliv dlouhý čas, nezapomeňte si na cestu přibalit fotoaparát. Park totiž patří k fotograficky nejvděčnějším oblastem na světě. Motivů jsou tu milióny.