Jih Saska ve znamení tradic

Města Krušných hor jsou odrazem saských hornických dějin. Cesta do Freibergu, Cvikova (Zwickau) a Annaberg-Buchholz vás seznámí s někdejším stříbrným hornictvím. Velkolepá architektura a živoucí tradice jsou svědky bohaté historie na stříbrné stezce. Plavno (Plauen) je vlastí Plavenské krajky®.

Freiberg – stříbrné město Saska

Jako v dřívějších dobách i dnes vane klikatými uličkami s historickou dlažbou duch nových technologií, neboť „high-tech“ je stříbrem moderní doby. A tak se dnes v nejstarším důlním závodě na světe Reiche Zeche, kde dříve horníci jako sedm trpaslíků ze Sněhurky metr po metru z hor dobývali poklady, usídlila věda v podobě světoznámé Hornické akademie ve Freibergu.

Hornická tradice je součástí mnoha místních oslav a festivalů

Hornická tradice je součástí mnoha místních oslav a festivalů.

FOTO: Tourismus Marketing Sachsen, TVE

Hlavní město varhan

Nebyl to nikdo jiný než Gottfried Silbermann – nejslavnější saský varhanář – jemuž Freiberg vděčí za svoji pověst hlavního města varhan. Nejmohutnější a nejmelodičtější ze všech Silbermannových varhan se klenou nad uměleckohistoricky cennou tulipánovou kazatelnou freibergského chrámu sv. Marie.

Silbermannovy varhany byste ve Freibergu neměli vynechat

Silbermannovy varhany byste ve Freibergu neměli vynechat.

FOTO: Stadt Freiberg,Ralf Menzel

Krále všech hudebních nástrojů spatří návštěvník poté, co projde Zlatou bránou,  světoznámým portálem nejvýznamnější románské stavby v Sasku.

Cvikov – Zwickau

Historikové žasnou, když procházejí citlivě zrenovovaným centrem města. Krásný chrám svaté Marie a ve srovnání s ním maličké kněžské domky ze 13. století představují nevšední kompozici, která nemá po celém Německu sobě rovnou.

Radnice a Gewandhaus na hl. náměstí

Radnice a Gewandhaus na hlavním náměstí

FOTO: Kultour Z.

Půjdete-li kolem 500 let starého koncertního domu Gewandhaus, radnice, starých Janových lázní a koncertního a plesového domu Nový svět, jenž v sobě skrývá nejkrásnější secesní síň Saska, pak věřte, že se procházíte největším souvislým celkem secesního a grunderského období Německa.

August Horch

V muzeu Augusta Horcha při pohledu na naleštěné modely aut značek Horch, Audi, Wanderer, DKW a také trabanta zapomenou milovníci na okolní svět. Fanouškové vědí, že se nacházejí na místě s bohatou historií, kdy v roce 1904 začala nová vítězná éra automobilismu.

V muzeu Augusta Horcha narazíte na mnoho zajímavostí

V muzeu Augusta Horcha narazíte na mnoho zajímavostí.

FOTO: Kultour Z.

Při mezinárodní hudební soutěži Roberta Schumanna nebo při kultovním setkání „trabantistů“ je osobnost hudebního skladatele a automobilová tradice cítit v ulicích Cvikova na každém kroku.

Robert Schumann

V rodném domě Roberta Schumanna pocítíte z vystavených fotografií, dopisů, původního nábytku a notových záznamů Schumannovu lásku k hudbě a také k jeho ženě Kláře, jejíž podobizna kdysi zdobila stomarkové bankovky. Nedaleko náměstí s pestrobarevnými domy shlíží skladatel na kolemjdoucí v přátelském rozpoložení z podstavce pomníku.

Ve Cvikově je i pestrá kulturní nabídka

Ve Cvikově je i pestrá kulturní nabídka.

FOTO: Kultour Z.

Annaberg-Buchholz – hornictví a řemesla

Významná naleziště stříbra mají ještě dnes vliv na tento region a zdejší obyvatele. K Annaberg-Buchholzu patří rovněž řemeslné umění, jako je výroba paličkované krajky, řezbářství nebo našívání prýmků na dekorativní pásky a lemovky. Určitě přijeďte navštívit krušnohorské muzeum a zavítejte i do četných okolních dílen.

Prohlídkové doly v Annabergu budou bavit malé i velké

Prohlídkové doly v Annabergu budou bavit malé i velké.

FOTO: Große Kreisstadt Annaberg-Buchholz 2014

Zde najdete řemesla, která jsou vychvalována po celém světě jako pravá ruční práce z Krušnohoří. Vybaveni nepromokavým oblečením a ochrannou přilbou s důlní svítilnou se můžete vydat do tří dolů, kde v podzemí čeká na vyzvednutí nejeden poklad.

Kulturní skvosty a tradice

Ale i na denním světle můžete spatřit bohaté kulturní poklady města Annaberg-Buchholz. Prohlédněte si třeba kostel svaté Anny, největší pozdně gotický stejnolodní kostel v Sasku, s jeho slavným hornickým oltářem.

Nebo významnou kulturněhistorickou památku Frohnauer Hammer. A kdybyste si přece jen bezpodmínečně chtěli dokázat své početní dovednosti, pak sem přijeďte o Vánocích.

Kostel Sv. Anny v Annabergu má jedinečnou atmosféru

Kostel sv. Anny v Annabergu má jedinečnou atmosféru.

FOTO: Große Kreisstadt Annaberg-Buchholz 2014

Stovky horníků v historických uniformách vám nabídnou zářivě se třpytící krušnohorské obloukové svícny, vánoční pyramidy a svítící postavičky. Dojem na vás v úzkých klikatých uličkách města rovněž udělá hornická přehlídka, představující hornické tradice. Kolem dokola se tísní statisíce návštěvníků. Nevadí, pokud byste je nestačili spočítat. Koneckonců nikomu se z toho nemusíte zpovídat.

Tip: velká přehlídka začíná letos 21. 12. od 13.00 hod.

Plavno: procházka městem

Při procházce městem, které jistým způsobem symbolizuje bránu k dalšímu světově známému řemeslu ve Vogtlandsku, a to k výrobě hudebních nástrojů, se nakonec setkáte s pozoruhodným dílem stavebního umění: most Míru v Plavně je se svým  devadesátimetrovým rozpětím největším kamenným obloukovým mostem v Evropě.

Město krajky

Věděli jste, že v Sasku existuje město, které své návštěvníky doslova zaplétá? A jak to provádí, je opravdu jedinečné. Je to město Plavno. Krajkářské umění proslavilo toto město ležící na jihozápadě Saska po celém světě. Jak se říká, ani myš by tudy neproklouzla. Jako červená niť se krajkářství vine historií města.

Nahlédněte do jedinečného Muzea krajky, umístěného v budově staré radnice. Nikde jinde v Německu takové nenajdete. Uvidíte tu, že Plavno již od pradávna rozumělo jemné ruční práci. Zatímco v minulosti si tehdejší dámy cenily ubrusů, dnešní ženy přitahuje jemné spodní prádlo.

Město Plavno zve také k návštěvě

Město Plavno zve také k návštěvě.

FOTO: Stadt Plauen

Výroba výšivek v předváděcích dílnách je stále exkluzivní podívanou, kdy na tradičních strojích před žasnoucími návštěvníky z jemných vláken milimetr po milimetru vznikají umělecká díla z tylu a krajky.

Nevěsty se jimi rády zdobí a v nejkrásnější den svého života si neumějí představit, že by si měly obléct něco jiného než romantické šaty z Plavna. Udělejte si tímto městem procházku za krajkou.

Legendy a povídky

Pravým zážitkem v Plavně je ostatně i dvouvěžový kostel sv. Jana vysvěcený již v roce 1122. Podle jedné čarokrásné legendy byl postaven na počest známého páru: pastýřského syna Jana a okouzlující panny Johany, kteří se setkali právě v Plavně.

A když už hovoříme o jménech, nezapomeňme toto: Erich Ohser, známý kreslič a karikaturista, se také zajímal o jemnou práci. Pod pseudonymem „e. o. plauen“ kreslil půvabné „povídky o otci a synovi“. Chcete-li sdílet nadšení spousty jiných lidí, musíte se vydat do galerie „e. o. plauen“.

Gastronomické zážitky

Saská kuchyně sice není tak slavná jako ta bavorská, ale i tady narazíte na několik specialit, které stojí za to ochutnat.  S Drážďany je spojena vánoční štola, ta si získala světový věhlas, neméně chutné jsou ovšem i pulsnitzské perníčky, které se zde pečou již po několik století.

Krušnohorské speciality si můžete užít ještě do konce října

Krušnohorské speciality si můžete užít ještě do konce října.

FOTO: Andreas Krone

Právě teď máte také možnost ochutnat krušnohorské speciality. Do konce října se zde totiž koná festival krušnohorsko-saských specialit, v rámci tohoto festivalu nabízejí zdejší hospůdky regionální pokrmy podle tradičních receptů, mnohé z nich podávají tyto variace i v moderním pojetí.

Ochutnat tak můžete třeba Broten von enn Kuhhos (pečeného králíka ve smetanové omáčce), Raache Mad (variaci bramborového pokrmu), Kasseler im Heubett (uzené podávané ve slámovém hnízdečku).