Věděli jste, že právě v Soči je největší ruské akvárium? Jmenuje se Discovery World a rozprostírá se na ploše 6000 čtverečních metrů. Třicet různých akvárií je naplněno pěti milióny litry vody, ve kterých si návštěvníci mohou prohlédnout kromě množství ryb a dalších vodních tvorů také pestré mořské rostliny, hvězdice či korálové útesy.

Zdejší největší akvárium měří 44 metrů a jsou v něm celkem tři milióny litrů vody. Jeho šupinatí obyvatelé jen tiše proplouvají okolo zvídavých očí ohromených návštěvníků.

V areálu turisté procházejí působivým vodním tunelem, tropickým pralesem, okolo jezírek i vodopádů. Přírodní říše, uprostřed níž se návštěvníci obřího akvária ocitají, ukazuje stovky druhů živočichů vyskytujících se ve slaných i sladkých vodách.

Z hlubin zpátky na zem

Kdo má raději pevnou půdu pod nohama než hektolitry vody všude kolem, se může v Soči vypravit do arboreta. V něm se na ploše několika desítek hektarů daří zhruba dvěma tisícům vzácných rostlin pocházejících z různých koutů světa. V korunách stromů tady navíc cvrlikají chráněné druhy ptáků.

Video

 

BEZ KOMENTÁŘE: Arboretum v Soči

Návštěvník se také může lanovkou nechat vyvézt na vyhlídku, která mu umožní vidět nejen arboretum, ale i jeho široké okolí ze zcela jiné perspektivy. V zimním čase je arboretum návštěvníkům přístupné ve zkrácené otevírací době.

Úchvatnou přírodu si Soči hýčká také v místním národním parku. Jeho území o rozloze téměř 2000 kilometrů čtverečních je z většiny pokryté lesy, které jsou domovem nespočtu živočišných druhů. Sočinský národní park byl založen už v květnu 1983.

Výlet do historie

Poněkud kontroverzním turistickým cílem je v Soči rezidence obávaného komunistického vůdce Josifa Stalina. V domě postaveném nad městem jsou návštěvníci zváni do Stalinových soukromých pokojů i do místností, kde vítal či bavil své hosty.

Letní sídlo působí spíše skromně, přesto autentická expozice o životě původního majitele mnoho vypovídá. Průvodci tady turistům nabízejí dokonce přespání v diktátorově posteli. [celá zpráva]

Olympijská úroveň služeb

Ti, kteří do Soči zavítají teď v období kolem olympijských her, se možná v hotelech podiví nezvyklé pohostinnosti. Rusové považují světovou sportovní událost za skvělou příležitost k tomu, aby zlepšili úroveň služeb v cestovním ruchu.

Na žádost organizačního výboru olympijských her prošli v Soči hoteliéři speciálním školením, kde se učili správnému chování k různým typům zákazníků nebo také udržování očního kontaktu.