Krajina klidu a vodních kanálů

Spreewaldu se často přezdívá zelené Benátky díky řece Spree, která se ve Spreewaldském lese dělí na bezpočet postranních ramen, která se lesem proplétají jako hustá síť malých kanálů. Spreewald je místem klidu a ticha s hustými lesy, rozlehlými loukami a zvlněnými poli. Svůj domov zde má mnoho vzácných druhů rostlin a živočichů. Pro svou jedinečnost byl dokonce Spreewald roku 1991 zapsán jako biosférická rezervace na seznam UNESCO.

Nikoho asi nepřekvapí, že stejně jako v italských Benátkách je ve Spreewaldu nejpoužívanějším dopravním prostředkem loďka. Je dodnes využívána dokonce i hasiči a pro rozvoz pošty.

Spreewaldské vodní kanály jsou bezesporu ztělesněním ojedinělého vodního řemeslného umění. Pro výstavbu typického Spreewaldského kanálu, který následně vydržel alespoň 30 let, potřeboval nejzručnější mistr 8 dní. Ve skanzenu ve vesničce Lehde se můžete dozvědět více o tomto obdivuhodném umění, bez kterého by 1500 kilometrů dlouhý vodní labyrint těžko mohl fungovat.

Skanzen ve vesničce Lehde

Skanzen ve vesničce Lehde.

FOTO: TMB-Fotoarchiv/Regina Zibell

Spreewaldem na loďce nejen na jaře a v létě

Spreewald je ideálním místem pro romantický výlet na loďce a kochání se okolní krajinou nejen v teplejších ročních obdobích, ale i v zimě. Ta propůjčuje této oblasti zvláštní půvab. Mezi návštěvníky jsou tak čím dál populárnější zimní projížďky na loďce. Účastníci plavby během nich mají možnost kochat se okolní zasněženou zimní krajinou a zabalení do teplé deky popíjet horký svařák, grog nebo čaj. Projížďky se konají od začátku listopadu do konce března.

Na zamrzlou hladinu vodního kanálu vyráží bruslaři

Na zamrzlou hladinu vodního kanálu vyrážejí bruslaři.

FOTO: Andreas Tauber

Tip: Nabídka různých jízd na loďkách je i v zimním období velmi pestrá. Mezi možnostmi je projížďka na loďce s hořícím krbem, s dobrým vínem a tříchodovým rybím menu, s grillbuffetem nebo zimní jízda pod hvězdnou oblohou pro ty, kteří rádi v tichosti pozorují noční oblohu. Během jedné z projížděk si dokonce můžete pochutnat na výborném domácím chlebu s husím sádlem.

Delikatesní spreewaldské okurky: jen se zakousnout

Ve Spreewaldu se tradičně již po celá tisíciletí pěstují ovoce a zelenina. Mezi nejznámější produkt z této oblasti patří bezesporu Spreewaldské okurky. Ty jsou právem považovány za královnu mezi okurkami a jako malá svačinka se hodí pro jakýkoli denní čas. Že jsou okurky významným produktem a místní jsou na něj patřičně hrdí, dokazuje i fakt, že je okurkám věnováno samostatné muzeum okurek ve vesničce Lehde.

Lahodné spreewaldské okurky

Lahodné spreewaldské okurky.

FOTO: DZT, Caspar Dierik

Tip: Na 260 kilometrů dlouhé okurkové cyklostezce „Gurkenradweg“ můžete odkrýt celý příběh výroby okurek od jejich sklizení na poli až po jejich uzavření do skleniček a objevit rozmanitost mnoha rozličných druhů od okurek kyselých, přes kořeněné až po ty v hořčičném nálevu. Ne vše je ale návštěvníkům prozrazeno – tajemství  nenapodobitelné chuti okurek je přísně střeženo.

Srbský kroj: svátek květů a barev

Barevně vyšívané šátky, nádherné květinové vzory a sukně ve veselých barvách jsou poznávací znaky proslulých spreewaldských krojů. Před staletími se kroje nosily během všedního dne, dnes se používají při slavnostních příležitostech a prohlédnout si je můžete ve skanzenu v Lehde.

Spreewaldské dívky a chlapci v tradičních srbských krojích

Spreewaldské dívky a chlapci v tradičních srbských krojích.