Stolová hora, hora mnoha tváří.

Stolová hora, hora mnoha tváří

FOTO: Glenn Käsner

Nový div světa

Když byla Stolová hora zařazena mezi sedm nových divů světa, kroutila řada lidí hlavami. Jaký nový div světa, vždyť je to skála, která je na svém místě milióny let. Původní obyvatelé jihu Afriky, lovci a sběrači plodů Křováci (Sanové, Bushmani) ji navštěvovali tisíce let a Evropané ji okukují od roku 1497, kdy Vasco de Gama obeplul nejjižnější část Afriky a vydal se dál na východ směrem k Indii. Pochybovači mají jistě pravdu, ale někdy je dobré připomenout, jak krásná místa na světě jsou. A Stolová hora si určitě zaslouží být divem světa.

Stolová hora, vysoká 1000 m.n.m. je symbolem Kapského města.

Stolová hora, vysoká 1000 m n. m. je symbolem Kapského Města.

FOTO: Glenn Käsner

Africká dvojka

Nejznámější horou Afriky je a asi navždy bude bájné Kilimandžáro. Když se řekne Afrika, Kilimandžáro se vybaví všem. Obklopené věčným prstencem mlhy. Stolová hora je jasnou africkou dvojkou. Na rozdíl od Kilimandžára se na Stolovou horu můžete dostat velice pohodlně lanovkou. Ale každým rokem přibývá lidí, kteří se rozhodnou na Stolovou horu vyjít po svých. Na první pohled to vypadá jako procházka, ale je to výšlap, který se nesmí podceňovat. Kdo Stolovou horu podcení, zaplatí za to velkými potížemi a často i životem.

Stolová hora je oblíbeným terčem lovců blesků.

Stolová hora je oblíbeným terčem lovců blesků.

FOTO: Glenn Käsner

Stolová hora je jako slavná herečka

„Stolová hora je jako slavná herečka, žena mnoha nálad. Někdy je k zulíbání, někdy je s ní k nevydržení. Jednou krásná, milá, usměvavá, rozdávající radost na všechny strany, jindy temná, pyšná, ješitná, nenávistná. Ale přitahuje pozornost za každých okolností, a když se s ní skamarádíš a dostaneš se k ní blízko, uchvátí tě a pohltí. Za jeden úsměv a pohlazení odpustíš cokoliv.“ Tak popisuje Stolovou horu kamarád Glenn Käsner. Dívá se na mytickou horu ze své kanceláře v Kapském Městě každý den a více než 30 let ji fotí. Uchvátila ho a pohltila. Na jeho fotografiích je to opravdu žena mnoha tváří.

Díky lanovce si prohlédlo Stolovou horu už bez mála 20 milionů návštěvníků

Díky lanovce si prohlédlo Stolovou horu už bezmála 20 miliónů návštěvníků

FOTO: Table Mountain Cable Way

Lanovka se stala základem úspěchu

4. října 1929 vyjelo od úpatí Stolové hory na její vrchol prvních 200 hostů. Bylo to celých 59 let poté, co se myšlenka na stavbu lanovky objevila poprvé. Děvětapadesát let technických, ekonomických a politických překážek, které stavbu oddalovaly. Jaké asi muselo být zadostiučinění stavitelů, když se k vrcholu vznesla první plně naložená kabina. Bylo v ní 19 pasažérů a palubní průvodčí.

Bez lanovky by Stolová hora nikdy nebyla tak populární. Kapské Město vyfotografované z vrcholu Stolové hory obletí denně díky sociálním sítím mnohokrát celý svět. Je to ta nejlepší propagace hory, města, ale i celé Jihoafrické republiky. Žádný poznávací zájezd do Jihoafrické republiky si nemůže dovolit nezařadit při návštěvě Kapského Města cestu na Stolovou horu. Odhaduje se, že se od roku 1929 do současnosti dostalo na vrchol více než 20 miliónů návštěvníků a číslo utěšeně roste každým dnem. Bez lanovky by to nešlo.

Nádherná přírodní pláž na mysu Dobré naděje.

Nádherná přírodní pláž na mysu Dobré naděje. Právě z mysu Dobré naděje vedou stezky starých lovců až na vrchol Stolové hory.

FOTO: archiv autora

Ve stopách lovců a sběračů

Pradávné stezky lovců nikdy nevedly na vrcholek Stolové hory nejkratší cestou. Sanové nikam nespěchali. Věděli, kdy se na svou Horu v moři (Hoerikwago) vydat a jak dlouho jim cesta zabere. Pokud se vydáte po stopách starých Sanů, ujdete v nádherném horském masívu téměř 75 km. Potřebujete na to 4 nebo 5 dnů a prožijete krásný trek. Překvapí vás, jak málo lidí cestou potkáte, protože naprostá většina se tísní jen na konci masívu, na Stolové hoře. Divoké horské prostředí s několika náročnějšími úseky vám zvedne adrenalin a odmění vás nádhernými výhledy. Během této cesty pradávných lovců projdete i další zajímavá místa jako je Silvermine, Simonstown a Orange Kloof Forest. Samozřejmě existují i mnohem kratší trasy výstupu, které vás na vrchol Stolové hory přivedou už za dva dny, ale kdo má trochu času navíc, určitě nebude litovat, když se vydá cestou lovců.

Nákladně vybudované vyhlídky umožňují skvěle točit nebo fotit.

Nákladně vybudované vyhlídky umožňují skvěle točit nebo fotit.

FOTO: Jan Papež, CK Marco Polo

Piknik nad Kapským Městem

Nenechte se donutit k velmi krátké návštěvě Stolové hory. Vylétnout lanovkou na vrcholek, proběhnout pět nejnavštěvovanějších tras, vyfotit si záliv a město a po hodině spadnout lanovkou zpět na úpatí hory je hřích. Ustupte trochu stranou, mimo hlavní proud a věnujte si ten největší luxus, který si můžete věnovat, čas.  Zajděte do zadních částí náhorní plošiny, dovolte si ten luxus věnovat Stolové hoře alespoň tři hodiny. Nikdo vám neřekne ani slovo, když si tu uděláte piknik, pokud po sobě řádně uklidíte a nevstoupíte do několika vymezených ochranných zón. Zajděte si i k nejvyššímu vrcholku Stolové hory.

Na odvrácené straně Stolové hory najdete nádhernou botanickou zahradu Kirstenbosch.

Na odvrácené straně Stolové hory najdete nádhernou botanickou zahradu Kirstenbosch.

F

Vrcholek Stolové hory navštíví jen pár lidí

Když koncem 19. století působil v Kapském Městě docela slavný astronom Thomas Maclear a pozoroval oblohu z observatoře na mysu Dobré naděje, netušil, že po něm bude pojmenován vrchol Stolové hory.  Ten malý kamenný kopeček ve výšce 1087 m. n. m. se nenápadně krčí v zadní části náhorní plošiny Stolové hory.  Nese název Maclear’s Beacon. Až k němu dojde jen málo návštěvníků. Je tu ticho a klid. Máte tu pocit, že Stolová hora patří jen a jen vám. Počítejte s tím, že se počasí na vrcholu Stolové hory může změnit během pár minut a může být velmi chladno. Mějte s sebou větrovku, mikinu a čepici.