Objevujte panenskou přírodu na Skandinávském poloostrově, kam se můžete vydat v jakémkoliv ročním období. Naleznete tady plno aktivit od pěší turistiky, lyžování, skialpinismu, kanoingu, rybolovu až po návštěvu historických měst a velkých přístavů.

Jak se dostat do Švédska?

Využít můžete několik cest a dopravních prostředků. Cesta autobusem vás vyjde přibližně na 3 tisíce korun, letecká doprava vás i při zpáteční cestě vyjde na dvojnásobek. Letadla přistávají hned na několika letištích, a to například v Göteborgu a ve Stockholmu, které má dokonce v okolí tři letiště. Dejte tak pozor, aby bylo letiště se severskou metropolí dobře navázáno na hromadnou dopravu. Velmi dobré autobusové i vlakové spojení s hlavním městem zaručuje letiště Stockholm Arlanda, ačkoliv je vzdálené od města na 40 km.

Při své cestě na sever můžete zvolit i několik cest automobilem. Do vašich nákladů však započítejte nejen částku za pohonné hmoty, které jsou drahé, ale také při většině cest i cenu za trajekt, který vyplouvá například z Dánska nebo z Německa. Doporučujeme, zejména v letní sezóně, si zarezervovat spoj s předstihem na přímo stanovený den a čas. Rezervaci trajektů nabízí i vybrané cestovní kanceláře. Nespoléhejte se s dojezdem do přístavu ani na čas odplutí, je vhodné být v místě o dvě hodiny předem.

Pokud se rozhodnete pro automobil, platí rozhodně festina lente, neboli pospíchejte pomalu. Doporučené rychlosti na místních udržovaných cestách jsou o něco nižší než u nás, navíc jsou i místními řidiči dodržovány. Jednak vás na některých cestách varují značky před srážkou s divokou zvěří a současně švédští policisté jsou při překročení limitů neoblomní a pokuty jsou značně vysoké. Počítejte proto s maximální rychlostí na dálnicích 110km/h, mimo obce dokonce se 70 km/h a v obcích platí jako u nás 50 km/h. Přizpůsobte tak i čas na cestu, zejména při zpáteční cestě, pokud spěcháte na trajekt. Jelikož je Švédsko pátou největší zemí, může vám cesta z jihu do její severní části zabrat okolo 20 hodin. Proto zde funguje mnoho vnitrostátních linek pro osobní přepravu. Využít můžete vlakovou a autobusovou síť. U autobusových linek si dejte pozor na některé spoje, které vyžadují předplacené karty. Rychlé cestování nabízejí také rychlovlaky.

FOTO: archiv ACK ČR

Země parků a divoké zvěře

Většina obyvatelstva je soustředěna v jižní části země v okolí větších měst. V této oblasti najdete velké množství jezer, z nichž některé jsou zejména v létě vhodné ke koupání. Vodní radovánky si můžete užít i v moři, a to zejména v jihozápadní části, kde jsou široké pláže. Řeky pak slouží vyznavačům kanoingu či naopak i rybolovu. Právě za rybolovem míří do Švédska každoročně více a více turistů. Neváhejte tuto část navštívit i v zimě a užít si střediska zimních sportů pro lyžování či bruslení. Oproti jižní části země je ta severní více hornatá, pokrytá lesy a nádhernou divočinou v oblasti Laponska. Tato severní třetina země nabízí jedno z posledních míst, které je v Evropě nedotčeno civilizací.

Ve Švédsku se nachází mnoho přírodních rezervací a na tři desítky národních parků, z nichž některé byly vyhlášeny již v roce 1909. Mezi největší parky patří Padjelanta s rozlohou téměř 2 000 km2. V parcích jako je např. Tyresta nebo Tiveden můžete vyrazit třeba na trekking. Celá země se vyznačuje kvalitními cyklostezkami.

FOTO: archiv ACK ČR

Při svých cestách nevynechejte ani návštěvu hlavního města Stockholm neboli Benátky severu ležící na 14 ostrovech. Dokonce některé kanály slouží v létě pro koupání. Oblíbeným cílem turistů je také Královský palác s výměnou stráží. Královskou rodinu tu však nehledejte, ta sídlí v Drottingholmském paláci. Za zmínku stojí i dominantní budova radnice, ve které se vyhlašují držitelé Nobelovy ceny.
Mezi další města, která doporučujeme navštívit, patří například univerzitní město Uppsala s jednou z nejstarších univerzit v Evropě z 15. století, Lund, druhé největší švédské a současně přístavní město Götteborg, ve kterém je i muzeum Bedřicha Smetany, či Malmö. V řadě měst vás pak čeká velké množství muzeí.

FOTO: archiv ACK ČR

Volný přístup a pobyt v přírodě

Jak již bylo zmíněno, Švédsko nepatří k levným destinacím. To se týká i bydlení. Cena za místo pro stan se pohybuje přibližně kolem 300 českých korun, lůžko v hostelu je pak dvoj až trojnásobkem ceny. Pro vyznavače spaní v přírodě platí možnost využít právo na volný přístup a pobyt v přírodě, neboli tzv. allemansrätt. Neznamená to však, že někde můžete kempovat celý týden zdarma.

Na co nezapomenout..

Ačkoliv je Švédsko součástí Evropské unie, nepřijalo jednotnou měnu euro. Platí zde švédská koruna (SEK), která je v přepočtu za necelé tři koruny. Bezvízový styk pak umožňuje občanům ČR vycestovat na platný občanský průkaz či cestovní plas platný alespoň po dobu pobytu. Své vlastní doklady nezapomeňte ani pro děti. Úředním jazykem je švédština, nicméně se po celé zemi domluvíte bez obtíží anglicky. Švédsko má jednu z nejlepších úrovní angličtiny mimo anglicky mluvící země.
Není nutné mít tuto krásnou zemi s panenskou přírodou nutně spojenou pouze s chladným počasím a zimou. V jižní části země v létě dosahují průměrná teploty 20 stupňů a výjimkou nejsou ani teploty atakující 30 stupňů. Během letních měsíců se dočkáte téměř bílých nocí, opak vás čeká v zimě. Počasí ve Švédsku ovlivňuje Golfský proud, který zemi otepluje i v zimních měsících, které mohou být jinak mrazivé. Přesto každé roční období nabízí ve Švédsku něco jedinečného. Neopomeňte si s sebou přibalit pláštěnku a repelent.

FOTO: archiv ACK ČR

Švédské stoly bez alkoholu?

Na svých cestách nezapomeňte ochutnat místní kuchyni, která v minulosti přejala nejrůznější vlivy menšin nebo italské a francouzské kuchyně. Oblíbenou surovinou jsou brambory upravené na nejrůznější způsoby, například zapečené brambory s ančovičkami, sledi a s cibulí, tzv. Janssons frestelse, masem plněné bramborové knedlíky Kroppkako. Známým pokrmem jsou masové kuličky, tzv. Köttbullar. Místní obyvatelé mají také rádi ryby a mořské plody, včetně jejich sladkého pečivo a kvalitních mléčných produktů. Švédové holdují i kávě. Pro někoho možná překvapivě, ale svou oblibou se řadí ve spotřebě kávy k největším konzumentů. Neočekávejte však stejné kafe jako v tradičních kávových zemích, místní nápoj více ředí vodou a mlékem, a proto není káva tak silná. Nicméně oblíbená přestávka na kávu, neboli Fika, představuje v životě na severu Evropy důležitý sociální prvek.

Ve Švédsku platí striktní nařízení týkající se alkoholu a kouření. Cigarety si proto nezaplujte ve veřejně přístupných uzavřených prostorách, ale pouze na určených místech. Vysoké pokuty policisté vyměřují i za opilost a požívání alkoholu na veřejnosti. Alkohol s obsahem převyšující 3,5% si můžete zakoupit samozřejmě v restauracích, kde je velmi drahý, nebo ve státem zřízených prodejnách. Ačkoliv je pití alkoholu dovoleno osobám od 18 let, zakoupit si ho v těchto prodejnách smíte od 20 let. Stejné pravidlo věku platí i pro občany ČR, které si chtějí dovézt alkohol do Švédska.