Thajsko je země, kde se východní kultura setkává se západní, je to nekonečná party na ulici s odpočinkem na plážích. Není těžké se do něj bláznivě zamilovat. Vůně citrónů a arašídů se v teplém vzduchu mísí s přepáleným kokosovým olejem, na kterém se smaží thajské palačinky roti, a čas plyne pomalu na ostrovech a rychle ve městech.

Street food v Thajsku je pro nás Evropany pojem. I na ulici se tu najíte prostě královsky.

Street food v Thajsku je pro nás Evropany pojem. I na ulici se tu najíte prostě královsky.

FOTO: shutterstock.com

Luxus i romantika na jižních ostrovech

Na thajských ostrovech se můžete ubytovat v luxusních hotelových resortech se stylovými vilami a pavilóny, lázněmi, bohatým wellness a dokonalým servisem. Ale ne každého lákají lehátka u bazénu, když všude kolem je tyrkysové moře. Romantické duše proto mohou zvolit druhou možnost a bydlet přímo na pláži – v útulných malých bungalovech vystavěných doslova pár kroků od moře. Při pozorování východu slunce ze schodů svého dočasného domova lehce zapomenete na honosnou hotelovou snídani.

Bungalovy u pláže si oblíbili hlavně romantici a nenároční cestovatelé.

Bungalovy u pláže si oblíbili hlavně romantici a nenároční cestovatelé.

FOTO: shutterstock.com

A nepřijdete ani o ten nejlepší relaxační zážitek. „Tai masáááž, tai masáááž…,“ lákají Thajky v ulicích i ze zastřešených dřevěných salónů na pláži. Nemusíte se bát služeb poskytovaných mimo hotelové resorty, masáž je kvalitní i v malých centrech poblíž pláže a sympatické masérky nabízejí slevu. Bez návštěvy thajské masáže rozhodně z Thajska neodjíždějte!

Thajské masáže jsou velmi účinné. Pří své návštěvě Thajská je určitě musíte vyzkoušet.

Thajské masáže jsou velmi účinné. Pří své návštěvě Thajska je určitě musíte vyzkoušet.

FOTO: shutterstock.com

Bangkok – bláznivá metropole

Pokud si zbytek Thajska zamilujete na první pohled, Bangkok nejspíš až na druhý. Nejdřív vás přes nos uhodí typický odér připomínající něco mezi prádelnou a velmi zralým ovocem. Teplo a vlhko vás přivítají ve městě s chaotickou dopravou a davy spěchajících sem a tam. Bangkok má jedinečnou atmosféru, nenechte se tedy odradit prvními dojmy a dejte mu šanci.

Typický mumraj na ulici Khao San Road, které se často říká ulice baťůžkářů.

Typický mumraj na ulici Khao San Road, které se často říká ulice batůžkářů.

FOTO: shutterstock.com

Při prohlídce metropole se vám budou na každém kroku nabízet řidiči tuk-tuků, barevných tříkolek se zastřešeným vozíkem pro dva až čtyři cestující. Cestu tímto ikonickým taxíkem jihovýchodní Asie si raději rozmyslete. Často uvízne v dopravní zácpě, protože nemá samostatný jízdní pruh jako klasické taxi. Motorizované rikši se navíc zplodinami podílejí na nechvalně známém znečištění hlavního města (zápach pohonných hmot budete cítit koneckonců i jako pasažéři). V neposlední řadě mají řidiči přehnaně vysoké ceny a mnohdy nejsou ochotni o částce smlouvat.

Jízda tuk-tukem může být v Bangkoku velmi náročná a určitě nepatří k nejlevnějším možnostem cestování.

Jízda tuk-tukem může být v Bangkoku velmi náročná a určitě nepatří k nejlevnějším možnostem cestování.

FOTO: shutterstock.com

Jeden příklad za všechny: za cestu z centra města na trh Taling Chan jsme za dvě osoby zaplatili (i se smlouváním) 150 bahtů. Zpět jsme jeli klasickým taxíkem (říká se mu taxi-meter) za 70 bahtů – tedy za méně než polovinu ceny.

Pokud chcete vyzkoušet místní bangkockou dopravu, cestujte lodí – je to zábavné a levné. Na rozdíl od tuk-tuků, které jsou určeny turistům, se tady nalodíte společně s místními. Po říčních kanálech se dostanete i k historickým atrakcím Bangkoku, jako je například impozantní Wat Arun – Chrám úsvitu.

Wat Arun - Chrám úsvitu, je jedním z nejnavštěvovanějších míst v Bangkoku. Vydejte se k němu levně a netradičně dřevěnou loďkou.

Wat Arun, Chrám úsvitu, je jedním z nejnavštěvovanějších míst v Bangkoku. Vydejte se k němu levně a netradičně dřevěnou loďkou.

FOTO: shutterstock.com

Houpavá snídaně na plovoucím trhu

Zážitkem pro chuťové pohárky i objektivy fotoaparátů jsou dopolední plovoucí trhy poblíž Bangkoku. Půldenní výlet za houpavou snídaní se vám bude líbit – přímo z dřevěné loďky tu ochutnáte šťavnaté ovoce i pro Thajsko tolik typické špízy z mořských plodů nebo lívance na sladko i na slano připravované v páře. Platíte za pronájem lodičky i za jídlo, ale stojí to za to.

Ten pravý Bangkok. Plovoucí trhy patří k místum, které nelze nenavštívit.

Ten pravý Bangkok. Plovoucí trhy patří k místům, která nelze nenavštívit.

FOTO: shutterstock.com

Plovoucí trhy bývají otevřené pouze o víkendech. Nejslavnějším (ale také nejnabitějším) je Damnoen Saduak Market, vzdálený hodinu a půl od Bangkoku. Tady pořídíte fotky plné barev s exotickou atmosférou. Můžete sem vyrazit s některou z místních cestovních kanceláří, budete ale muset vstát v brzkých ranních hodinách, protože trh se rychle naplní turisty a zboží mizí jako mávnutím palmového listu.

O čerstvosti nabízeného ovoce a zeleniny nemůže být nejmenších pochyb.

O čerstvosti nabízeného ovoce a zeleniny nemůže být nejmenších pochyb.

FOTO: shutterstock.com

Dalším plovoucím marketem, na který se dostanete autobusem nebo taxíkem po vlastní ose, je Taling Chan jen 12 km od centra města. Tento trh je o poznání skromnější a množství lodiček omezené. Jeho součástí je ale také pevné tržiště, kde seženete suvenýry nebo thajské kulinářské ingredience levněji než v ostatních nákupních střediscích.