Tip na výlet do Norska?

12.01.2014 16:37

Trolltunga, Norsko – vaše životní fotografie

 

Nevíte kam letos o prázdninách a klasické válení u pláži není to pravé pro vás? Tak přesně pro vás máme tip v podobě legendární norské vyhlídky!

Trolltunga, v překladu trolí jazyk, je jedním z nejvyhledávanějších míst na jihu Norska. Tento skalní útes se nachází ve výšce 1.100 metrů nad mořem a přibližně 700 metrů nad vodní hladinou jezera Ringedalsvatnet.

Trolltunga - Espen Faugstad

Trolltunga – Espen Faugstad, flickr.com

Pokud byste se chtěli vydat na toto místo, nejrychlejší cesta vede přes letiště Bergen, kam doletíte například z Prahy s aerolinkou Norwegian, případně s Wizzair z Katovic, odkud můžete letět taktéž do Stavangeru. Trolltungu však lze zdolat pouze od poloviny června do poloviny září – tehdy, když sníh z vrcholků již roztál.

Trolltunga - xenter, flickr.com

Trolltunga – xenter, flickr.com

Celá tůra začíná u vesnice Skjeggedal, kam dojedete autem nebo autobusem z města Odda, ten jezdí od 1.července do 31.srpna. Parkování stojí 100 NOK / 330 Kč. Celková doba výstupu a sestupu je odhadována na 8 – 10 hodin! Po cestě vás budou navigovat značky v podobě červeného T.

Trolltunga - Odda Kommune

Trolltunga – Odda Kommune, flickr.com

Nezapomeňte však na mapukompas a kvalitní oblečení. Počasí se v horách mění rychle. Chcete-li přespat v této oblasti, dbejte na přírodu a zanechte ji ve stavu, na kterém na vás čekala. Stanovat můžete v Norsku kdekoliv. Mobilní signál zde budete hledat marně. Oficiální informace navisitnorway.com

Trolltunga - Aram K, flickr.com

Trolltunga – Aram K, flickr.com

Ačkoliv se může zdát, že díky náročnosti je místo liduprázdné, opak je pravdou.

Trolltunga - nejste v tom sami - mercre, flickr.com