Na vrchol se dá vyrazit několika způsoby - zdatnější vytrvalci mohou zvolit výstup po červené turistické značce, tedy hřebenové stezce z Nového údolí, kde je konečná železniční stanice.

O čtyři kilometry delší to budou mít automobilisté, kteří ponechají auto ve Stožci - pokud nepojedou do Nového údolí vlakem z posledního parkoviště před zákazem vjezdu do druhé zóny národního parku. Je třeba respektovat i tabulky, místy zakazující vstup do nejpřísněji chráněné první zóny. Jiná trasa vede ze Stožce k modré turistické trase, na kterou se napojíme u Schwarzenberského kanálu.

Pro pohodlnější turisty pak existuje možnost „zdolat“ horu z bavorské strany, tedy z Nového údolí přejít do Haidmühle a odtamtud po asfaltové cestě pozvolna vystoupat k finální lesní stezce, kde je náročnější jen závěrečné stoupání.

Cestou není od věci zastavit se u kaple sv. Marie, kde je i každou celou hodinu se rozeznívající zvonkohra, vybudovaná na památku obyvatel odstěhovaných z českého pohraničí. Další zastavení nabízí lokalita rovněž napravo od cesty kolem malého jezírka.  

Na vrcholu, kde je bohužel patrná invaze kůrovce, stojí turistická chata, z které je výhled do kraje. Vzhledem k tomu, že již na bavorské straně, tak za měnu a ceny evropské.

Nejlepší kruhový rozhled skýtá po vystoupání 37 kamenných schodů skalnatý útvar, podle kterého se vrch na základě pověstí i jmenuje. Zvětralé skály připomínající trůny údajně byly místem, kde králové rakouští, němečtí i naši rokovali o rozdělení území a stanovení hranic. Skutečné Trojmezí je o pouhé tři kilometry dál po červené.

VIDEO: Pohled z Třístoličníku s mlhou v údolí a hřebenem Alp, kaple sv. Marie

Podobné ideální počasí je bez záruky, ale i tak kdykoliv návštěva této hory - německy Dreisselberg, vždy zanechá trvalou vzpomínku.