Aljaška je neodmyslitelně spojená se zlatou horečkou. Tu dnes ale vystřídala horečka cestovatelská. Stále více lidí vyměňuje tradiční letní destinace za netradiční zájezdy. I proto v polovině srpna z kanadského Vancouveru vypluje ke břehům Aljašky luxusní loď. A na její palubě bude i česká skupina, kterou doprovodí cestovatel a fotograf Jiří Kolbaba.

Vancouver patří mezi nejkrásnější místa planety

„Vancouver je považovaný za jedno z nejkrásnějších měst světa,“ dočtete se v průvodcích, ale naplno si význam téhle věty uvědomíte až při jeho návštěvě. Americká kultura se tu mísí s tradiční kulturou původních indiánů a přistěhovalců z Evropy i Asie. Olympiáda, která tady proběhla v roce 2010, nebyla megalomanská, tím větší ale na návštěvníky z celého světa udělala dojem.

Na palubu Celebrity Infinity se vejde 2450 pasažérů. A o všechny bude královsky postaráno.

Na palubu Celebrity Infinity se vejde 2450 pasažérů. A o všechny bude královsky postaráno.

FOTO: ESO travel

Srdcem města je pobřežní kolonáda Waterfront. Táhne se v délce 17 kilometrů, lemuje centrum Downtown s panoramatem mrakodrapů i klidný Stanley Park. V létě jsou na ní desítky zahrádek, které lákají k posezení. Ideální místo pro prožití posledních desítek minut před vyplutím na sever, k břehům Aljašky.

Na sever můžete vyplout i v Evropě: Unikátní hotel z ledu nebo polární záře – vyplujte na sever luxusní lodí 

Užít si divokou přírodu, ale i luxus

V srpnu se na plavbu do ledového království vydá loďCelebrity Infinity, město na vlnách, které pojme až 2450 cestujících. A na palubě bude i skupinka Čechů s cestovatelem Jiřím Kolbabou, který tu bude mít vlastní fotografický workshop (podrobnosti o této cestě najdete v bočním sloupci a v tabulce pod článkem). A že se jeho dobré rady budou hodit! Zachytit ledovce na pobřeží a s nimi i jejich namodralou záři je totiž kumšt.

Potřebujete si na chvíli odpočinout? Využijte služeb luxusního wellness centra, které je na lodi.

FOTO: ESO travel

Celebrity Infinity - město na vlnách

Je to tak trochu město na vodě. Na lodi Celebrity Infinity, která má 11 palub, 999 členů posádky a pojme až 2450 cestujících, najdete galerii umění, nákupní promenádu, divadlo, kino, běžeckou dráhu, luxusní wellness centrum, krytý bazén, ale i ubytování ve stylu Penthouse o rozloze 133 metrů čtverečních (dalších 100 metrů čtverečních připadá na terasu) s mramorovou koupelnou, vířivkou na terase a ložnicí pro komorníka.

K ledovcům je to ale po vyplutí z Vancouveru ještě minimálně jeden dva dny plavby. Vždyť jen plavba průlivemInside Passage trvá celý den. Ten ale na lodi, která disponuje luxusním wellness centrem, nákupní galerií nebo krytým bazénem, uteče jako nic. Za svítání dalšího dne loď zakotví v místě zvaném Icy Strait Point. Pasažéry přivítají domky natřené na červeno a hluboké lesy v okolí. V souboji člověk versus příroda má navrch jednoznačně druhá jmenovaná.

Hubbardův ledovec – namodralý led se čas od času zřítí do hluboké vody. Říká se tomu telení ledovce.

Hubbardův ledovec – namodralý led se čas od času zřítí do hluboké vody. Říká se tomu telení ledovce.

FOTO: roger4336, www.flickr.com

Když se telí ledovce...

400 let – tak dlouho „žije“ led v největším pevninském ledovci v Severní Americe. Hubbardův ledovec je další zastávkou v itineráři plavby. Led tu vzniká v obrovském kotli a pomalu se sune k pobřeží. Tady se ledové kry o velikosti desetipatrové budovy odlamují a s ohromujícím duněním padají do vody. Když se dunění a rachot ozvou uprostřed noci, běhá člověku mráz po zádech.

„Tomuto jevu se říká telení ledovců. A ač tu do vody padají kusy ledu ohromných velikostí, jsou to jen drobky v porovnání s největším doposud nafilmovaným telením v historii,“ dozvíte se od průvodce. V Grónsku se v roce 2013 podařilo zachytit na kameru odlomení ledovce o velikosti osmi kubických kilometrů. I tahle „menší aljašská“ podívaná ale budí respekt.

Takto vypadá, když se na plavbu podél břehů Aljašky vydá velká výletní loď.

Takto vypadá, když se na plavbu podél břehů Aljašky vydá velká výletní loď.

FOTO: www.nsp.com, Public Domain Image

Kapitáni lodi ale vědí, kdy si mohou dovolit přiblížit se k ohromným masám ledu na pevnině a dopřát pasažérům pohled na tuhle namodralou nádheru pěkně zblízka, a kdy se držet dál. Loď se prokousává ledovým škraloupem na hladině podél pobřeží – dál, do hlavního města Aljašky, doJuneau, kam nevede žádná silnice.

Hlavní město, do kterého nevede silnice

Podle údajů z roku 2010 tady žije asi 30 tisíc obyvatel a samotné město moc příležitostí k vyžití nenabízí. Jeho bohatstvím je ale příroda, která ho obklopuje. Však je tu také jednou z největších atrakcí výlet psím spřežením ještě dál mimo civilizaci. I když i v samotném hlavním městě má člověk pocit, že dál od civilizace už to vlastně ani nejde. Do Juneau se dostanete lodí nebo letadlem, pozemní spojení neexistuje.

Juneau je hlavní město státu Aljaška. Obyvatel má jen třicet tisíc, příroda v okolí ale bere dech.

Juneau je hlavní město státu Aljaška. Obyvatel má jen třicet tisíc, příroda v okolí ale bere dech.

FOTO: Andrei Taranchenko, commons.wikimedia.org

Aljašku koupili Američané od Rusů v roce 1867 za 7,2 miliónu dolarů. Nicméně to nikdo netušil, jaké nerostné bohatství zdejší příroda ukrývá. Obrovské zásoby nerostných surovin jsou i v Misty Fjords, další zastávce v itineráři plavby. Hluboká ledovcová údolí, která se ostře zařezávají do pevniny, ale nepadnou za oběť těžbě. Téměř vertikální a až 900 metrů vysoké skalní stěny jsou od roku 1978 chráněnou přírodní památkou. „Díky bohu,“ chce se říct člověku, když poznává mléčnou mlhou přikrytá přízračná zákoutí.

Návrat do civilizace

Misty Fjords jsou poslední zastávkou plavby. Pro tu ale platí, že i cesta je cíl – a na cestě je loď Celebrity Infinitycelý předposlední den, kdy se průlivem Inside Passage vrací „do civilizace“. V případě srpnové expedice ale připlutí do Vancouveru neznamená konec zájezdu. Výprava totiž pokračuje do Whistleru, nejlepšího horského střediska v Severní Americe, kde se odehrávaly lyžařské disciplíny už zmíněné olympiády v roce 2010, a také na nejvyšší lanovku planety. Zajímá vás, jak je vysoká? Mrkněte do bočního sloupce.

Misty Fjords ukrývají ohromné nerostné bohatství, naštěstí jsou ale přírodní památkou a těžit se tu nesmí.

Misty Fjords ukrývají ohromné nerostné bohatství, naštěstí jsou ale přírodní památkou a těžit se tu nesmí.

FOTO: Alan Wu, commons.wikimedia.org