Vánoční dárek Vasca da Gama

Až do 26. prosince 1497 nikdo z obyvatel Vánoc asi netušil, že nějaké Vánoce existují, a je docela pravděpodobné, že tomu tak bylo i mnohá další staletí. Jenže toho dne zapsal písař portugalského mořeplavce do vznikající mapy jméno nově objevené části afrického pobřeží s ústím řeky – Vánoce (portugalsky Natal). A Vánoce byly na světě. Vasco da Gama u pobřeží ani nezastavil. Spěchal za svým cílem. Toužil objevit Indii a to se mu během této plavby opravdu podařilo. Nebylo to hned a stálo to mnohé portugalské životy, ale v březnu 1498 opravdu k indickému pobřeží doplul. Ze své první cesty do Indie přivezl mnoho vzácných věcí a mezi nimi byla zcela nová mapa afrického pobřeží a na ní i země pojmenovaná Vánoce.

Tugela, KwaZulu-Natal

Tugela, KwaZulu-Natal

FOTO: archiv autora

Rajská krajina drsných bojovníků

Krajina Vánoc je podobná rajské zahradě. Bílé písečné pláže na pobřeží, bohatá vegetace plná tropického ovoce, spousta řek a nádherné vysoké hory. Jenže v této rajské zahradě nežili (a nežijí) žádní andílci. Je to kraj národa Zulu. Původně velké množství malých rozdrobených kmenů sjednotil na počátku 19. století vojevůdce Čaka a stmelil je v jeden z nejlépe organizovaných černých afrických národů. Čaka vytvořil dokonale organizovanou armádu, díky které neustále rozšiřoval území svého království a podroboval si jeden kmen za druhým.

V minulosti si často pastevci kladli otázku: Jak dostat stáda přes ty zasněžené vrcholky.

V minulosti si často pastevci kladli otázku: Jak dostat stáda přes ty zasněžené vrcholky.

FOTO: Archiv CK Marco Polo

Jak silná a drsná je to armáda, poznali bílí Búrové i Britové, kteří se pokoušeli zabrat Vánoce mnoho let. Bez úspěchu. Britové vstoupili na území Vánoc v roce 1830 a za regulérní kolonii mohli území prohlásit až v roce 1879. Ale ani to neproběhlo snadno. Dodnes jsou Zuluové pyšní na svou statečnost v bitvě u Isandlhwany, kde armáda Zuluů rozdrtila 1200 dobře vyzbrojených britských vojáků.

iSimangaliso propojuje tři jezerní systémy a pobřeží Indického oceánu v jeden celek.

Park iSimangaliso propojuje tři jezerní systémy a pobřeží Indického oceánu v jeden celek.

FOTO: archiv CK Marco Polo

 Cvičné území pro Mahátmu Gándhího

Britové se sotva usadili na území Vánoc, na jihu a severu území měli stále ještě plné ruce práce s partyzánskými oddíly nezlomných Búrů, a už jim přímo v lůně Vánoc rašilo hnutí, které v budoucnu zlomilo jejich nadvládu nad Indií. Spolu se stovkami dělníků si totiž z Indie do Afriky přivezli nenápadného mužíka, který se měl o jejich pád v Indii zasloužit nejvíc. Mahátma Gándhí připlul do Afriky na zkušenou. Když ho v roce 1893 donutili vystoupit z první třídy ve vlaku, protože neměl dostatečně bledou tvář, probudili v tomto drobném muži touhu po spravedlnosti. Následujících 20 let ji drobný a nenápadný muž na území Vánoc piloval a rozvíjel. Filozofie nenásilí a přímého odporu dostala jasná pravidla.

Svět ale miluje paradoxy. K hnutí nenásilí se hlásili na území jihoafrických Vánoc především indičtí a malajští přistěhovalci. Zuluové připravovali vznik Afrického národního kongresu, jedné z nejbrutálnějších černošských organizací. Násilí bylo Zuluům vždy mnohem blíž. Ale paradoxy nekončí ani tady. Africký národní kongres vyprodukoval Nelsona Mandelu, který se zasloužil o sjednocení jihoafrického národa. Po jeho smrti plakali nejen černí a barevní obyvatelé Afriky, ale i mnozí běloši. Čest jeho památce.

Přečtěte si další zajímavé články o oblasti KwaZulu-Natal
 

FOTO: Archiv CK Marco Polo

První 7* hotel v Africe
 
Jsou dny, kdy se na panenské pláži Rocktail Beach můžete ocitnou úplně sami.

Jsou dny, kdy se na panenské pláži Rocktail Beach můžete ocitnout úplně sami.

FOTO: archiv CK Marco Polo

Rocktail Bay – lahůdka na pobřeží Indického oceánu

Dračí hory

Jednou z nejkrásnějších částí Vánoc jsou Dračí hory. Najdete tu několik národních parků – Park Natal Drakensberg, národní park Royal Natal, Národní park Golden Gate Highlands. Ať navštívíte kterýkoliv, všechny vás uchvátí svou nádherou. Kdo miluje hory, měl by si najít čas a peníze a do Dračích hor vyrazit. A kdo se chystá do Jihoafrické republiky, měl by si vymezit alespoň tři dny na návštěvu hor.

Dračí hory jsou ideální pro milovníky treků.

Dračí hory jsou ideální pro milovníky treků.

FOTO: archiv CK Marco Polo

Durban, hlavní město Vánoc

I když oficiální vláda provincie sedí v Pietermaritzburgu, všichni respektují jako nejdůležitější město provincie přístav Durban. Když v roce 1824 daroval území malého přístavu Britům král Čaka jako výraz vzájemného respektu, přejmenovali Britové Port Natal na Durban. Nejenže potlačili vzpomínky na portugalské prvenství v objevování pobřeží Afriky, ale složili tak hold i svému guvernérovi Benjaminu D’Urbanovi, který ze svého sídla v Kapském Městě dlouhá léta podporoval britskou expanzi na východním pobřeží.

Dnes tu vládnou Indové. Obchod všeho druhu je jednoznačně v jejich rukách a obchodníci jsou to nemilosrdní. Velké rodinné klany vytvářejí pavučiny firem, které ovládají každý kousek obchodu nejen v Durbanu, ale i na celém území Vánoc. Černí obyvatelé nejsou s takovou situací spokojeni a frustrace vyvolává konflikty. Ve městě roste kriminalita a na rozdíl od Kapského Města se s ní úřady neumějí moc dobře vypořádat. Pokud se sem chystáte, buďte obezřetní nebo se Durbanu raději vyhněte.

V parcích Hluhluwe - Umfolozi, Ithala nebo Phinda můžete potkat celou tzv. Velkou pětku.

V parcích Hluhluwe–Imfolozi, Ithala nebo Phinda můžete potkat celou tzv. velkou pětku.

FOTO: Archiv cestovatelského portálu Sopka.cz

Skvělé safari

Vánoce mají i svůj safari park. Hluhluwe je sice rozlohou malý park, ale je plný zvířat a pokud byste do KwaZulu-Natalu zavítali, určitě si návštěvu parku „naordinujte”.


 Vánoce jsou dnes KwaZulu-Natal

Jihoafrická republika se mění. Černošská většina se snaží změnit i některé zavedené názvy. Chce tím potlačit některé vzpomínky a zároveň chce pozvednout vlastní sebevědomí. Chovají se tak všichni vítězové. Chovali se tak Holanďané, Portugalci, Búrové i Britové. Vždy se najde nějaký pomník, který je třeba zbořit, aby bylo místo na pomník nový. Vždy se v mapě najde nějaké místo, které je třeba vygumovat z dějin, aby se na uvolněný prostor dalo napsat místo nové. Provincie Natal (Vánoce) se změnila na provincii KwaZulu-Natal. Jak dlouho zůstanou Vánoce na mapách Afriky, ukáže teprve budoucnost.