Velký Javorník (918 m n. m.), mezi turisty zdejšího regionu známé místo s již takřka stoletou tradicí výstupů na jeho vrchol za úžasnými pohledy na podhůří Beskyd a jejich nejvyšší vrcholy.

První horskou chatu vybudovali na nejvyšším vrcholu Veřovických vrchů již v 19. století - roku 1895. Od roku 1897 patří místní Podhorské Jednotě Radhošť. Původní chata vyhořela v roce 1915 a byla obnovena až v roce 1935.

V jejím sousedství stála také rozhledna (postavená 1934), ta však byla v šedesátých letech minulého století odstraněna z důvodu nevyhovujícího technického stavu. Nové rozhledny se vrchol dočkal v roce 2013. Od 17. srpna 2013 slouží dřevěná stavba rozhledny s celkovou výškou 25 metrů a poslední vyhlídkovou plošinou ve výši 20 metrů všem, kdo dorazí za krásou Beskyd na vrchol Velkého Javorníku.

Rozhledna, nenarušující svou stavbou ráz beskydské krajiny, je přístupná celoročně, výjimku tvoří nepříznivé povětrnostní podmínky. Za jasného počasí můžete s vyhlídkových plošin rozhledny sledovat kouzelný svět podhůří Beskyd, blízký Štramberk, vrcholy Lysé hory, Smrku, Kněhyně nebo blízký Radhošť. V dálce jsou vidět také města Ostrava a Havířov.

Kudy na Velký Javorník?

Na vrcholu se sbíhá několik turistických tras KČT a dvě naučná stezky - NS Velký Javorník a NS Veřovické vrchy. Každá z cest vás provede nezapomenutelnou přírodou Beskyd a nabídne výhledy na okolní krajinu. Záleží jen na vás, pro kterou se rozhodnete.

Ti, kdo si za východisko vezmou Frenštát pod Radhoštěm, mohou k vrcholu dorazit po zelené značce KČT doprovázené značením NS. Tato trasa vede přímo k vrcholu a v zimním období patří k těm nejfrekventovanějším. Další cesta vede z Frenštátu p/R k rozcestníku Malý Javorník modře značenou turistickou trasou. Od rozcestníku pak k vrcholu Velké Javorníku vede červená značka.

Jinou možností je vybrat si za východisko obec Veřovice a od železniční stanice po žlutě značené trase vystoupat na Padolí k rozcestníku a od něj modře značenou trasou pokračovat na vrchol Velkého Javorníku.

Těm, kdo si chtějí užít lesnatého rázu krajiny, najdou své východiště v Hostašovicích na nádraží ČD a po červené značce a zhruba 15 kilometrech dojdou na nejvyšší vrchol Veřovických vrchů. Tato trasa je spojena s naučnou stezkou Veřovické vrchy a lze ji rozhodně doporučit.

Další turisticky zajímavá trasa začíná v Trojanovicích u hotelu Ráztoka. Po zelené značce vystoupat k turistickému rozcestníku Radhošť - hřeben, od něj dojít ke kapličce na Radhošti a pak se pustit modře značenou trasou k rozcestníku Malý Javorník a od něj v mírném stoupání po červené značce k vrcholu Velkého Javorníku. Odtud můžete po zelené značce KČT sestoupit do Frenštátu pod Radhoštěm. Celá trasa měří zhruba 20 km a vyplníte s ní svůj turistický den.