Patří jim přední místa v anketách o nejhezčí vodopády světa. World of Waterfalls je označil za sedmé nejhezčí na světě, hned za vodopády na Plitvických jezerech, dále za vodopádem v Yosemitském národním parku v Kalifornii a za osmisetmetrovým gigantem Salto Angel ve Venezuele. Proč, když nedosahují takové výšky?

Třeba proto, že když se zdola podíváte nahoru, ční nad vámi vodní sloupec neuvěřitelných rozměrů. Anebo kvůli příběhu, který se o nich vypráví. Může za pojmenování vodopádů. Jestliže si lámete jazyk u jejich jména, říkejte jim „Kaiovy vodopády“ nebo jednoduše „Vodopády mrtvého muže“. Tak totiž zní překlad a přezdívka. Podle legendy kdysi náčelník Kai vzal svou kánoi a pádloval k vodopádu. Tam přepadl dolů.

Po dešti rostou houby. A vodopády

Od května do července a od listopadu do ledna, v tu dobu přicházejí do Guayany dvě hlavní období dešťů. Na jejich konci nabírají vodopády Kaieteur největší sílu, což oceňují hlavně turisté a fotografové.

Sebevražednou misi Kai podnikl, aby uchránil svůj kmen Patamonů. Ten byl ohrožován výbojnými Kariby. Náčelník spáchal sebevraždu, aby se obětoval bohům, kteří poté jeho lid ochránili. Jeho kánoe prý zkameněla a dodnes je součástí vodopádů.

O světě za velkou louží se dočtete také zde:

Vody v národním parku Kaieteur jsou velmi čisté a životem se to v nich jen hemží.

Vody v národním parku Kaieteur jsou velmi čisté a životem se to v nich jen hemží.

FOTO: Bill Cameron (Wikimedia Commons)

Velevodopády s letištěm ve velehorách

Ale po pravdě řečeno, co se týká rozměrů, také na tom nejsou zle. Vždyť jejich výška je 226 metrů, s připočítáním kaskád celkem 251 metrů. To je asi jako čtyři na sebe postavené Petřínské rozhledny. Pokud se u nich někdo cítí omámený, může to být jejich krásou, nebo nedostatkem kyslíku. Nacházejí se totiž v nadmořské výšce 4380 metrů.

Možná i proto návštěvníci téhle přírodní atrakce Guayany vyprávějí o úkazu u jiných velkých a známých vodopádů téměř nevídaném – v okolí potkáte jen tolik lidí, že je můžete spočítat na prstech. A přitom přímo u národního parku, jehož jsou vodopády součástí, postavili Guayaňané letiště.

Niagara - nejnavštěvovanější, ale zdaleka ne největší ani nejsilnější vodopád světa.

Niagara – nejnavštěvovanější, ale zdaleka ne největší ani nejsilnější vodopád světa.

FOTO: ESO travel

Sebevražedné pokusy? Za dlouhá léta pouze jeden 

Mimochodem, národní park Kaieteur (pojmenovaný po své největší atrakci) představuje takový skvost, že si na jeho část v minulosti činila nárok také sousední Venezuela.

Lichotivě zní také fakt, že oproti svým větším bratrancům a sestřenicím láká daleko menší počet sebevrahů. V listopadu 2009 zasáhly Guayanu zprávy o třiadvacetileté studentce, která ukončila život ve vodách pod Kaieteur. To na Niagaře jsou sebevraždy častější – každý rok se o ně pokusí několik lidí.

Máte dost čtení o teplých krajích a raději byste v horkém létě něco mrazivějšího? Pak čtěte: Vypravte se na Špicberky na palubě expediční lodi.

Salto Angel, nejvyšší vodopád světa, byl oběven vlastně náhodou, když do něj naboural americký pilot Jimmy Angel. Na počest slavné havárie dostal vodopád jméno.

Salto Angel, nejvyšší vodopád světa, byl objeven vlastně náhodou, když do něj naboural americký pilot Jimmy Angel. Na počest slavné havárie dostal vodopád jméno.

FOTO: ESO travel

Guayana – země rumu známého z románů

Proč se ale v Guayaně pokoušet o dobrovolný odchod ze světa, že? Vždyť jde bez nadsázky o tropický ráj. Moře plné ryb, o kterých jsme v srdci Evropy ani neslyšeli, palmy a hlavně vyhlášený guayanský rum, který si po 300 let budoval pověst mezi námořníky. V knihách o pirátech brázdících Karibik se psanci nalévali většinou jamajským, kubánským nebo guayanským rumem.

Pláže Guayany a celé Jižní Ameriky patří také ke skvostům kontinentu. Tuhle najdeme v sousední Venezuele.

Pláže Guayany a celé Jižní Ameriky patří také ke skvostům kontinentu. Tuhle najdeme v sousední Venezuele.

FOTO: ESO travel

To západní soused Guayany, Venezuela, tak známý nápoj nemá. Zato na jejím území najdeme 807 metrů vysoký a s velkou rezervou nejvyšší vodopád světa – Salto Angel. A také kilometry pláží, které jsou po těch brazilských dvojkou v Jižní Americe. Muži jistě ocení, že na nich najdou opravdu krásné dívky. Vždyť z Venezuely pochází šest držitelek titulu Miss World a čtyři vítězky Miss Universe. Pokud byste se tam třeba chtěli vydat, vězte, že především na podzim je tam nádherně.