Lysá hora – 1323 metrů nad mořem. Nepřehlédnutelný symbol Moravskoslezských Beskyd, pyšně shlížející do údolí, ztrácející se v mracích, nás láká vystoupat po svých svazích k svému vrcholu a rozhlédnout se po kráse okolních vrcholů a hlubinách údolí.

Stejně jako další vrcholy naší země i ona je svázaná legendami z minulosti. V jejích útrobách má odpočívat vojsko slezských rytířů, čekajících – stejně jako rytíři na Blaníku nebo nedaleké Čantoryji – až bude zemi nejhůře a oni vyjedou zemi na pomoc.

Další legenda hovoří o pokladu ukrytém zbojníkem Ondrášem a střeženým čarodějnicí, jejíž duch se zjevuje jako had se zlatou korunkou na hlavě. Pro nás, muže, by však měla být výstrahou pověst, varující před čarodějnicemi, slétajícími se na vrchol Lysé hory, které utancují každého osamělého poutníka, jenž je zastihne při jejich rejích. Podnětem pro všechny pověsti byly jeskynní systémy a pukliny, na které beskydské vrchy nejsou skoupé, a samozřejmě rozjitřená lidská fantazie.

Díky své nadmořské výšce patří vrchol Lysé hory – zvaný Gigula - k nejchladnějším a nejdeštivějším místům naší republiky. Sněžení vás zde může zastihnout dokonce i uprostřed léta.

Na svazích a v údolí masívu Lysé hory můžeme najít hned několik přírodních rezervací, např. Mazák, Malenovický kotel, Koryto řeky Ostravice, Ondrášovy díry a další. Ochraňují smrčinový porost promísený buky a jedlemi v oblasti svahových sesuvů a zachovávají tak jedinečný ráz krajiny před bezohlednou těžbou dřeva a s ní spojenými důsledky.

Jedinečnost Lysé hory z ní udělala cíl turistických výšlapů stovek a snad tisíců nadšených obdivovatelů přírody. Skutečně na Lysou nejdete nikdy sami. Vede sem hned několik značených turistických tras – z Visalají, Ostravice, Krásné, Frýdlantu nad Ostravicí a z Malenovic. Skoro by se dalo říct, že v Beskydech vedou všechny cesty na Lysou horu. Jedny z nejčastěji využívaných jsou turistické stezky z Ostravice a Visalají.

Ta z Visalají bývá označována jako nejméně náročná, ta z Ostravice má zase příhodné východisko u nádraží ČD a tudíž snadnou dopravní dostupnost. Obě trasy jsou však stejně dlouhé, zhruba 8 km. Ideální turistickou trasou je přechod z Visalají přes vrchol Lysé hory do Ostravice. Autobusové spojení vás bez problémů zaveze až na východisko cesty – horský hotel Visalaje a vlak z Ostravice zase zpět.

Odměnou za vaši námahu bude nádherný rozhled z vrcholu. Při optimálním počasí jsou vidět vrcholy Jeseníků, Fatry a Tater. Úžasným zážitkem je rovněž pozorování kroužících větroňů z frýdlantského aeroklubu, hledajících svou cestu k výšinám. Sám jsem byl svědkem obletu větroně kolem Giguly. Zážitek, který patří k těm nezapomenutelným.

Pokud se vydáte na vrchol v zimním období, nezapomeňte na teplé oblečení, chránící proti mrazu a větru, a samozřejmě dobrou obuv, protiskluzy s hroty nepovažuji vůbec za zbytečnou věc. Zledovatělý chodník vás jinak dokáže pořádně pozlobit.

A hlavně dobrou náladu, pak jde všechno snáz.